Följ Power Circle

Blogg: en vecka med elbilen BMW i3 - dag 1

Blogginlägg   •   Sep 27, 2016 11:35 CEST

Vår nyanställda energiexpert ska provköra elbil i en vecka. Följ hennes resa här på bloggen!

Namn: Anna Wolf

Arbete: Sakkunnig i energisystem och Smarta Nät på Power Circle

Bor: i radhus i Vällingby med egen garageplats i länga

Ska köra: BMW i3 med 60 Ah batteri (ca 14 mils verklig räckvidd, 19 enligt EU-körcykeln)

Även om jag är anställd på Power Circle för att arbeta med frågor som rör energisystem och smarta nät är det ju naturligtvis en omöjlighet att jobba här och inte veta vad som är fram och bak på en elbil. Så när vi fick chansen att låna en elbil till en elbilsturné under europeiska trafikantveckan uppstod en möjlighet till synergieffekter. Genom att låta mig vara fodervärd åt bilen fick inte bara den en garageplats för veckan - det gav även mig möjlighet att lära mig mer om hur det är att köra elbil. Och som en extra bonus fick vi chansen att profitera på min okunskap genom att låta mig som elbilsnovis blogga om upplevelsen och berika kansliet med ett nybörjarperspektiv på elbilskörandet.

Jag måste erkänna att det känns både spännande att få prova elbil och lite nervöst också. Jag har ju börjat vänja mig vid ord som “laddinfrastruktur” “CCS” (och då inte i betydelsen Carbon Capture and Storage som det betyder i energivärlden) “typ 2-uttag” “laddstolpe” osv. Men hur ska jag veta vad som är vilket? Jag har scoutat lite i parkeringsgaragen i trakten och hittat laddplatser både i Solursgaraget och i Åregaraget i Vällingby. Men det finns bara ett uttag där? Tänk om det inte passar bilen? Och ska bilen få plats i vårat pyttelilla garage från 1969? Och kommer säkringen hålla för att ladda bilen? Det verkar inte riktigt vara någon som vet hur elen är dragen till garaget...


Elbilen dag 1 - en djungel av sladdar, kort och appar

Nu är den här! Min kollega Mazdak hämtar mig i underverket och vi drar iväg på första åkturen - till Flen för att delta i en minimässa om elbilar. Enda problemet är att det inte går att ladda bilen på något smidigt sätt i Flen - deras första laddstolpe kommer i oktober. Utrustade med Google Maps, de två befintliga apparna för laddinfra, Clevers och Vattenfalls “Ladda Elbilen” samt Fortums webbaserade sida “Charge and Drive” börjar vi planera rutten. Vi bestämmer oss för att ladda i Strängnäs där snabbladdare finns. Bilen talar snällt om hur långt vi har kvar till destinationen, vilken räckvidd vi har och vilken energiförbrukning vi har per km. Appen upplyser om att uttaget fungerar och är ledigt, så egentligen känns läget ganska lugnt. Vi har dock inte så goda tidsmarginaler och det enda som oroar mig är om någon kommer och tar laddaren precis innan oss - någon som kanske dessutom utnyttjar tiden till att gå och sätta sig på restaurangen intill och inte kommer tillbaka på en timme!?

Någon trängsel är det dock inte vid laddstolpen den här gången så jag plockar fram rätt laddkort, hittar utan större problem rätt sladd och sätter igång och laddar. Medan bilen laddar tar vi en kaffe och en glass i solen, samt svarar på nyfikna frågor om bilen från en annan besökare på macken. Jag får lära mig att det går sakta att ladda i slutet för att skona batteriet så vi avbryter vid 85% och åker vidare.

Reflektionen från första dagen med elbil blir en önskelista att skicka till tomten, eller kanske hellre till en lämplig apputvecklande entreprenör:

  1. En app som innehåller all info om alla laddare
  2. Att appen i fråga även kan användas till att betala överallt
  3. Att jag kan se i appen när bilen är full - så att jag kan fika inne i lugn och ro medan jag väntar i händelse av regn
  4. Ett kösystem så att jag kan se när den som eventuellt blockerar en upptagen laddare är klar, samt ställa mig i kö och/eller förboka.
  5. Alternativ till önskan 4: fler laddplatser

Jag har även ett medskick till mackarna där snabbladdarna är utplacerade: när jag börjar köra elbil på riktigt kommer den som har trevligast fikahörna, med bäst WiFi, och fräschast toaletter att få mig som kund! Och jag kommer att komma med tre fikasugna barn som dessutom vill köpa godis och tidningar. Tänk på det - för att dricka blaskigt kaffe inklämd i ett hörn bland motoroljan är inte mitt drömscenario för en laddpaus!

Följ den spännande utvecklingen i del 2 i morgon på bloggen!

//Anna Wolf

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.