Följ Power Circle

Blogg: En vecka med elbilen BMW i3 (del3)

Blogginlägg   •   Sep 29, 2016 15:53 CEST

Man kan också tävla i vem som lyckas köra på minst kWh/km...

Om hur jag (inte) får räckviddsångest och frälser min pappa

“Det är bara folk som aldrig har kört elbil som har räckviddsångest” konstaterade en elbilsägare jag pratade med idag, och jag förstår hur hon menar. Bilen talar hela tiden om hur långt jag har kvar att köra och vilken energiförbrukning jag har per 100 km och det känns tillförlitligt. Skulle det knipa finns ett ekonomiläge som spar el, och sänkt hastighet gör också under för räckvidden. Till vardags och på normala helger kör vi max 2-3 mil per dag, ibland inget alls, så någon annan laddning än hemma i garaget på natten har vi inte behov av. Kring de stora vägarna verkar laddinfrastrukturen hjälpligt utbyggd och mer en ett par timmar i sträck kör vi som familj knappast ändå utan fika och kisspaus. Kanske jag skulle satsa på en bil med lite längre räckvidd än 14 mil om jag skulle köpa elbil, men det känns som om 25-30 mil skulle vara mer än tillräckligt för oss. 

Jag börjar bli riktigt sugen på en elbil, det är bara att erkänna. Men jag ser mig själv ju också som ung (nåja) och nytänkande. Hur är det med den lite äldre generationen, funderade jag, och beslutade att låta pappa testa. Det var med en blandning av mild skepsis och barnslig nyfikenhet som han gick med på en provtur i elbilen. Först fick jag köra, för det verkade så krångligt med all elektronik. Efter en liten testrunda insåg han att själva körandet inte krävde mer än gas och broms, och ville testa själv. “Den går ju väldigt tyst”, följdes av: “Skönt det här med att slippa motorljudet” och “Oj, accelerationen är verkligen helt steglös”. Sedan tog motorbromsen över och ett förtjust “Jag behöver ju inte ens bromsa själv” följdes av en barnsligt förtjust min över den snabba accelarationen efter rödljuset. När han klev ur bilen sa han med ett förtjust leende till sin fru “Vår nästa bil blir en elbil, gumman”.

Jag har frälst min pappa. Det tog sju minuter.

Vid middagen efteråt var pappa lite tyst och eftertänksam. Efter en stund frågade vi vad han funderade på. “Jo, jag har alltid trott att massbilismens tid snart är förbi med peak oil osv. Men det är den nog inte. Vi kommer att köra elbil istället”.

Dagens reflektioner

Den första reflektionen från idag är att obligatorisk provkörning av elbil kanske vore en kraftfullare åtgärd för en fossilfri fordonsflotta än olika bidragssystem?

Den andra reflektionen är huruvida det är dags för tillverkarna att satsa på att få ned priset på bilarna istället för att tävla om vem som kommer med längst räckvidd? För hur långt kör genomsnittsmänniskan per dag, egentligen?

//Anna Wolf

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.