Följ Power Circle

Blogg: Gratis bilbränsle för alltid?

Blogginlägg   •   Apr 07, 2014 14:57 CEST

Idag finns det, vad vi vet, ingen aktör på den svenska marknaden som tar betalt för laddning av elfordon, men så kommer det inte vara i all evighet. I Sverige börjar olika aktörer planera att ta betalt, kanske redan i år. Och redan idag får man betala för laddning av sitt elfordon i många andra länder. Hur, och hur mycket man betalar utomlands varierar väldigt mycket. Alla metoder har sina för- och nackdelar. Alla metoder passar inte heller alla platser och alla laddningssätt.

Vissa länder har infört ett nationellt betalsystem med accesskort. Det innebär att elfordonsägare abonnerar på tjänsten. Precis som i mobiltelefonbranschen kan man välja olika abonnemangsformer med olika höga fasta avgifter. En hög fast avgift innebär låg rörlig avgift per laddning och vice versa. Det finns också något som inom mobilbranschen kallas flat rate och innebär att man betalar en hög fast avgift men då får ladda hur många gånger som helst på en månad. Vissa system tar betalt per laddning. Vissa per timme och vissa per kWh. Frågan är vilket som är bäst egentligen?

Efter mycket funderande på denna fråga känner vi att vi behöver dela med oss av våra tankar. Kanske kan någon av våra läsare hitta ett smart, enkelt och användbart system? Samtidigt är detta med elbilsladdning fortfarande i sin linda eftersom det är så pass nytt. Och vi vet ju alla att väldigt få produkter eller tjänster blir världsbäst på första försöket.

Här kommer i alla fall några funderingar kring de system som idag finns utomlands.

Att ta betalt per timme är orättvist. Speciellt för de som snabbladdar sina elfordon. För hur mycket energi man får under en timme är väldigt olika, beroende på utetemperaturen. På en vintertimme får man inte alls lika mycket energi som under en sommartimme. Ska man då ta betalt olika mycket beroende på utetemperaturen? Naturligtvis blir inte detta bra. 

Att ta betalt per kWh är kanske lite bättre, i alla fall för de som snabbladdar. Nackdelen då kommer vara att elfordonsägarna kommer att jämföra kWh-priset med det pris de betalar för elen hemma. Betalar man 1,2kr/kWh hemma så kommer man sannolikt inte betala 5kr/kWh på en publik laddplats om man inte verkligen måste ha energi till fordonets batteri. Följden blir då att elfordonsparkeringarna kommer stå tomma vilket är dålig marknadsföring för en ökningen av elfordonsflottan.

Om man då har en laddningsstation mitt i centrala Stockholm där kostnaden för parkering är 120kr i timmen. Ska man då verkligen ta 5 kronor extra för varje timme som fordonet laddar?

Skall man istället ta betalt per laddning? Det innebär att en person som laddar en timme ska betala lika mycket som en person som laddar i åtta timmar. Så nej, det är inte heller speciellt fördelaktigt för elfordonsägare. 

Ok, men abonnemanget då? skulle det funka? Jo, det funkar ju bevisligen utomlands. Men det krävs en hel del. Det får inte bli så att varje laddstationsägare erbjuder sitt egna abonnemang, följden av detta blir att elfordonsägaren måste ha tiotals olika accesskort beroende på vart hen skall ladda. Kan alla aktörer på den svenska marknaden komma överens om ett abonnemang som ska gälla i hela vårt avlånga land? Och frågan är då hur betalningsmodellen skall se ut? 

Vi har inte svar på dessa frågor just idag, och det har nog ingen annan heller. Som mycket annat får tiden bevisa vilken metod som är den optimala. Och den tiden bör vara ganska snart eftersom framtidens fordon redan är här, och de är här för att stanna.

Mazdak Haghanipour
Projektledare
Power Circle AB

Kommentarer (1)

    Ytterligare en aspekt i det hela.... Om kummenen är "unik" i det hänseendet att det är gratis att parkera i staden, så blir ju dilemmat också "ska vi ta betalt för laddning av elbilar när andra bilar får parkera gratis?" Hur rimmar det i omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta till 2030?...

    - Maria Olsson - 2014-06-11 09:20 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.