Följ Power Circle

Blogg: Hjälp en elbilist på semestern!

Blogginlägg   •   Jun 22, 2016 09:00 CEST

Sommaren och semestern närmar sig snabbt. Innan du går på semester uppmanar vi dig att säkerställa att era publika laddstationer finns inlagda på Laddinfra.se, Sveriges nationella databas för laddinfrastruktur. Kanske har ni uppgraderat gamla laddstationer, eller byggt nya med stöd från Klimatklivet? Genom att registrera dessa på laddinfra.se blir era laddstationer synliga i karttjänster på webben och i mobilappar, idag använder ett 10-tal tjänster information om laddstationer från laddinfra.se.

I en nyligen genomförd undersökning (Bilsemesterrapporten 2016) uppger 42 procent av de tillfrågade svenskarna att de kommer att ge sig ut på vägarna under semestern. Och förare av elbilar och laddhybrider går sannolikt i samma tankar. För att möjliggöra en enkel, bekväm och utsläppsfri semester måste den svenska laddinfrastrukturen vara möjlig att hitta. Detta är syftet med Sveriges nationella databas, laddinfra.se. Så hjälp en elbilist på semestern, registrera era publika laddstationer här!

Har ni byggt laddstationer med stöd från Klimatklivet? Enligt Naturvårdsverkets riktlinjer ska då era laddstationer registreras!

Nuläge i den svenska publika laddinfrastrukturen

Den svenska publika laddinfrastrukturen fortsätter att växa. Idag finns ca 600 laddstationer registrerade på laddinfra.se, med totalt 2 100 laddpunkter. I Sverige finns nu över 150 snabbladdningsstationer (DC), och många fler är under byggnation. En tydlig trend är att det standardiserade uttaget Typ2 dominerar när nya normalladdstationer byggs, oftast med effekter på 7,4, 11 eller 22 kW. Få nya laddstationer med hushållsuttag byggs, och överlag tillkommer få publika laddstationer med den lägre effekten 3,7 kW.

För den som planerar en bilsemester med en laddbar bil finns det stora skillnader geografiskt. Flest laddpunkter finns i länen Stockholm (606), Västra Götaland (238) samt Jämtland (164). Även Skåne (128), Dalarna (118), Västernorrland (116) och Gotland (104) har nått över 100 laddpunkter. Den som däremot planerar en elbilssemester i länen Örebro (12), Västerbotten (13) och Norrbotten (14) får förbereda sig på en utmanande resa.

På laddinfra.se finns ytterligare statistik över den svenska laddinfrastrukturen. Statistiken baseras på de publika laddstationer som är registrerade i den nationella databasen. Statistiken uppdateras månadsvis och används regelbundet av journalister och intresserade företag, kommuner och privatpersoner.

Trevlig sommar önskar Power Circle (med laddinfra.se, emobility.se och elbilsstatistik.se)

Olle Johansson

VD, Power Circle

Klicka här för att registrera en laddstation på laddinfra.se.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.