Följ Power Circle

Blogg: Höstens aktiviteter kring elnät och smarta energisystem

Blogginlägg   •   Okt 31, 2017 11:53 CET

Vad är elnätets roll i framtidens energisystem? Vad är egentligen ”smarta elnät”? Eller borde vi prata om smarta energisystem i stället? Och vad har lokala energisystem och mikronät för roll?

Det händer mycket just nu kring elnät och nya, smarta lösningar. Forum för smarta elnät har under hösten publicerat två strategier: Strategi för ökad flexibilitet i elsystemet och Strategi från forskning till internationalisering, där Power Circle bland annat har deltagit i arbetet med att ta fram strategin för ökad flexibilitet. Samtidigt har Copenhagen Economics, på uppdrag av forumet, genomfört en enkät och djupintervjuer med bland annat nätägare. De drar slutsatsen att företagen inte anser att incitamentsregleringen gör någon verklig skillnad. Orsaken är att det är intäktsramsregleringen som helhet som är styrande för vilka investeringar nätägarna gör. Nuvarande nätreglering ger nätägarna möjlighet att kompensera för investeringar i traditionell teknik, genom nättariffen. Däremot saknas det i stor utsträckning incitament för investeringar i ny, smart elnätsteknik.

Dessa resultat bekräftas i en studie som pågår inom ramen för Power Circles projekt Kunskapshöjande Aktiviteter för nya Nättekniker, 2.0. Där har nätägare, aggregatorer, förnybartbranschen och andra aktörer i energibranschen intervjuats och deltagit i seminarier och workshops. Syftet med studien är bland annat att utreda vilka hinder och möjligheter som finns för olika nya nättekniker som kan bidra till framtidens smarta energisystem. Mer förnybar, intermittent produktion kommer att ställa andra krav på systemtjänster i framtiden. Dessutom innebär nya tekniker och tjänster som energilager, mikronät och aggregatorer helt andra möjligheter att lösa energisystemets utmaningar.

Preliminära resultat från studien, tillsammans med mycket annat, kommer att presenteras vid ett seminarium som Power Circle arrangerar tillsammans med Vattenfall och Energiföretagen, den 20/11 i Solna. Temat är ”Elnätets roll i framtidens smarta energisystem” Läs mer om det här:

http://smartaenergisystem.confetti.events/

Power Circle kommer under hösten även, tillsammans med E.ON, att arrangera ett seminarium på temat mikronät och Lokala Energisystem. Seminariedeltagarna kommer också att få göra ett studiebesök på E.ONs projektsite Simris där de startat ett demonstrationsprojekt med ett lokalt, helt förnybart, energisystem. Mer om seminariet, och anmälan, finns på denna länk: http://lokalaenergisystem.confetti.events/

Höstens två seminarier är en del av en seminarieserie inom Power Circles projekt Kunskapshöjande Aktiviteter för nya Nättekniker 2.0

// Anna Wolf

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.