Följ Power Circle

Blogg: Sju skott i krysset på Almedalen

Blogginlägg   •   Jun 23, 2014 15:24 CEST

Grattis 25 000 Almedalsdeltagare – i år är ni högre prioriterade än herrfotbolls-VM av 24 999 andra personer!

Inför den fullspäckade Almedalsveckan vill jag tipsa om några highlights i seminarieväg.

1) Hearing om nationell handlingsplan för utvecklingen av smarta elnät, Måndag kl. 10:30-13:00

För det första är jag oerhört spänd på det scenarioarbete om smarta elnät som Samordningsrådet för smarta elnät arbetar med att färdigställa och presentera för regeringen i december. Detta ska ligga till grund för en handlingsplan för den svenska utvecklingen av smart grids. Samordningsrådet har ett väldigt öppet och inkluderande arbetssätt och kommer att presentera ett första utkast till handlingsplan på måndagen under Almedalsveckan.

Följ tweets via #Swedishsmartgrid

2) Vinddagen, Tisdag kl. 10:00-17:00

Svensk Vindenergi har som vanligt vigt en hel dag åt vindkraften. Detta året är det fokus på Sveriges konkurrenskraft och viktiga frågor inom allt ifrån klimatmålen till investeringar kommer att presenteras. Under eftermiddagen deltar även vår styrelseordförande Charlotte Bergqvist och diskuterar havsbaserad vindkraft.

Följ tweets via #vinddag14

3) Hur kan vi underlätta utbyggnaden av distribuerad förnybar energi? Onsdag kl. 8:30-10:00

Vilka följder ger distribuerade och förnybara energikällor? Elforsk arrangerar ett seminarium som hanterar några mycket intressanta frågor i tiden; mikroproduktion, energilager, elkunden. Där kan ni även se vår styrelseledamot Göran Hult i panelen.

4) Vem löser energifrågan – och hur? Onsdag kl. 15:00-16:00

På onsdag eftermiddag förväntar jag mig en riktig show när jag ser på några av de deltagande namnen i Chalmers seminarium; Tomas Kåberger (Chalmers), Johan Söderström (ABB) och Maria Wetterstrand (f.d. språkrör MP) är tre riktiga favoriter att lyssna till och som ofta ger bra energi till sammanhanget de deltar i. Seminariet kommer handla om utmaningarna i ett framtida energisystem och vad som krävs av de aktörer som hinner med att delta. Vilka nya samarbeten behövs?

3) Hur löser vi Sveriges ingenjörsbrist? Torsdag kl. 12:00-13:30

Sverige kommer lida stor brist på ingenjörer om några år. Bara inom elkraftsbranschen kommer det saknas 8000 ingenjörer år 2018 förutspår Svensk Energi. Frågan är högaktuell och Teknikföretagen och IKEM antar utmaningen att diskutera det oavbegränsbara ämnet.

Följ tweets via #industrintarmatchen

Sedan vill jag självklart flagga för de seminarier som vi, Power Circle, arrangerar:

6) Blir Sverige ett laddhybrid- eller elbilsland och spelar det någon roll? Onsdag kl. 10-12

Årets elbilsseminarium handlar om hur det egentligen går för Sverige med laddinfrastrukturen. Är bristen på laddstationer anledningen till att antal laddhybrider ökar mycket snabbare än antal rena elbilar i Sverige? Extra spännande blir det att höra biltillverkarnas syn på frågan, både Volkswagen och Nissan kommer att medverka.

Plats: Fartyget Sigrid

Följ tweets via #laddinfra

7) El i framtiden: Storskaligt vs småskaligt – motsättning eller synergi? Torsdag kl. 10-12

Ni som missar en veckas fotbolls-VM, här har ni chans att trots det se på matcher av hög klass! Lagringsmatchen – storskalig lagring eller småskalig i hemmen? Regleringsmatchen – är det kunderna som styr eller är det Svenska Kraftnät? Kom och följ spännande samtal och hejja på ditt lag! Bo Normark modererar och flera av våra partnerföretag deltar, såsom ABB, STRI, SvK och Elforsk.

Plats: Fartyget Sigrid

Följ tweets via #energilagring


Malin Hansson, Projektledare Power Circle AB

...som under Almedalsvecka nås via twitter: @Malin_H_

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.