Följ Power Circle

Blogg: En vecka med elbilen BMW i3 (del 2)

Blogginlägg   •   Sep 28, 2016 17:39 CEST

Spännande, detta med sladd i bilen, tycker barnen i alla fall...

Det var ju inte precis raketforskning, det här med laddningen...

Jag lyckas knö in bilen i minigaraget och konstaterar med en lättnadens suck att sladden med schukokontakt (dvs en helt vanlig stickpropp, på vardagsspråk) räcker precis till uttaget i garaget utan att jag behöver backa in bilen. Effekten går dessutom att ställa i olika lägen. Instruktionsboken är tämligen fåordig om detta, men en googling talar om för mig att tidigare ägare mätt och konstaterat att det lägsta effektläget laddar med 5,95 A (1300 W). Detta är ju mindre än min dammsugare drar, så jag känner mig inte så orolig för säkringen längre. Visserligen tar det då 10 timmar att ladda batteriet, som rymmer 60 Ah, men å andra sidan är det ju sällan helt urladdat. Dessutom har jag ju inte bråttom när jag väl är hemma - att ladda långsamt under natten är ändå bättre för att minska effekttoppar i elsystemet. (Jag har dessutom fått lära mig av en batteritillverkare att det är bättre för batteriet med långsam laddning).

Familjen är ute och finåker

Tyvärr är den modell vi fått låna endast fyrsitsig, vilket ju inte duger åt en familj med fem personer. Vi bestämmer oss för att åka en tur till centrum ändå och låta barnen turas om. Bara för att finåka lite, sådär som man hört att folk som fick bil på 60-talet gjorde. Det blir naturligtvis genast slagsmål om vem som ska åka i elbilen först. Oturligt nog är det lönehelg, men elbilen har inga problem att hitta garageplats med laddning ändå och de som åker runt i gamla omoderna bilar utan sladd och letar parkering tittar lite avundsjukt.

Som tur är passar sladden eftersom bilens uttag är Typ 2, EU-standard. (Jag får senare veta att det inte hade spelat någon roll, eftersom de med annat uttag i bilen har en speciell sladd som passar ändå.) Det känns lite konstigt att bara lämna bilen sådär, med laddsladden i. Undrar lite osäkert om det skulle gå att rycka ur sladden och sno den? När vi kommer tillbaks två timmar senare sitter dock sladden kvar, som tur är. Effekten på laddaren är bara 3,7 kW så något större tillskott på räckvidden gav det inte. Dessa uttag i parkeringshus måste mer vara en service för nödfall än något som elbilsägare använder sig av till vardags!

Dagens reflektion

Även om reflektionen från dag 1 var att elbilsåkandet kan göras betydligt enklare för kunden med några enkla åtgärder måste jag erkänna att det faktiskt inte är så krångligt som det verkade i början. Det tog ungefär två dagar att gå från total förvirring till stenkoll på sladdarna och en tämligen god magkänsla för ungefär hur lång tid det tar att ladda bilen.

//Anna Wolf

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.