Följ Power Circle

Blogg: Hönan eller ägget?

Blogginlägg   •   Maj 09, 2014 11:26 CEST

En fråga som ofta kommer upp när vi talar om laddbara fordon är vilket som skall komma först - ska man först bygga upp en laddinfrastruktur och sedan vänta på att fordonen kommer. Eller ska man vänta tills det finns ett större antal laddbara fordon och sedan börja sätta upp laddinfrastruktur?

Frågan är mycket relevant, men svaret är i våra ögon ganska enkelt. Redan idag finns runt 4 500 laddbara fordon i Sverige och på årsbasis är den procentuella tillväxten tresiffrig. Uppbyggnaden av en väl fungerande laddinfrastruktur gör de laddbara fordonen attraktivare och möjliggör utökad aktionsradie! En ökning av antalet laddbara fordon i Sverige och ökad användning av dessa leder till en förbättrad luftkvalitet och minskade emissioner av koldioxid. Det skapar också ökad synlighet för el som fordonsbränsle och visar tydligt hur el kan bidra till ett hållbart och energieffektivt samhälle. Förhoppningsvis bidrar detta i längden till att öka insikten om elens fördelar!  

Hönan-eller-ägget-dilemmat kan man få svar på genom att titta tillbaka i historien när bensinbilarna började bli vanliga, framför allt då T-Forden började produceras.

Vad kom först? Bilarna eller bensinstationerna?

Vi kan också titta tillbaka i historien på när tv:n började komma till de svenska hushållen i mitten av 50-talet. Vad kom först? Tv:n eller TV-sändningarna?

Eller titta bara på mobiltelefonen, de flesta av oss var väl med när de första mobiltelefonerna började komma till hemmen. Vad kom först? Mobiltelefonen eller telefonmasterna?

Ibland gör man nog saker krångligare än vad det egentligen är. När vi tittar tillbaka på vår historia lär vi oss ganska snabbt svaret på hönan-eller-ägget-dilemmat. Det är dags att sluta diskutera och börja agera istället!

Dock återstår ett annat dilemma, som vi behöver hjälp av våra politiker att lösa. Att investera i laddstationer innan det finns nog med laddbara fordon för att möjliggöra avkastning på investeringen är ett svårt beslut. Kanske kan en del av investeringen motiveras genom PR och stärkt varumärke eller ökad synlighet. Men det finns ett gap, som skulle kunna minskas med ett statligt investeringsstöd såsom föreslås i FFF-utredningen. I en utfrågning i NyTeknik i veckan var alla partier utom SD positiva till laddbara fordon. Trots detta händer inget på politisk nivå.

Kanske kommer laddstationerna att byggas ut även utan stöd när antalet laddbara fordon ökar. Eller så avtar försäljningen av dessa fordon på grund av brist på laddstationer. Med 2030-målen i åtanke kan vi konstatera att elen behövs i transportsektorn, för att el snabbt ska bli framgångsrikt i bl.a. personbilar och lätta lastbilar behövs laddstationer, och för att snabbt nå en kritisk massa av laddstationer krävs ett investeringsstöd. Och för att få ett investeringsstöd krävs politisk beslutsamhet. Det dags att gå från ord till handling!

Kommentarer (7)

  Det finns väl i storleksordningen minst 50 miljoner eluttag i Sverige redan?
  Problemet är väl att bilarna fortfarande är betydligt dyrare i inköp än motsvarande "fossilbil".

  - MysMagnus - 2014-05-09 11:46 CEST

  Hej Magnus! Du har helt rätt i att det finns många eluttag i Sverige redan idag. Men det är inte rekommenderat att ladda ett elfordon i ett "vanligt" eluttag ur säkerhetssynpunkt. En stor del av laddningen sker i hemmen. Men för att el, som bränsle, skall bli framgångsrikt måste det till fler publika snabbladdningsstationer.
  Elbilarna börjar sjunka i pris, ett exempel är Renaults senaste elbil Zoe. Den har ett väldigt fördelaktigt pris jämfört med många andra bilar i samma klass.

  - Mazdak Haghanipour - 2014-05-09 11:53 CEST

  Stämmer. Problemet är att det finns massor av eluttag som ur säkerhetssynpunkt går utomordentligt bra att ladda elbilar i men ingen har märkt ut dom på kartan än.
  Jag provkörde Zoe för en tid sedan och den står högst på önskelistan. Men den är fortfarande minst 50% dyrare än motsvarande fossilbil i inköp. Nu är ju driftkostnaden bara 1/5 av fosilbilens så det är ju bara ett "lån" till den egna plånboken.

  - MysMagnus - 2014-05-09 12:03 CEST

  Jag kopplar förstås alltid min Zero i "vanliga" kontakt på garageväggen. På vad sätt är det en säkerhetsrisk?

  - Torbjörn Toftgård - 2014-05-09 12:06 CEST

  Torbjörn: Elbilstillverkare rekommenderar att man laddar i en wallbox när man laddar sin bil hemma. Wallboxen har fördelarna att den tillåter dig ladda din bil med maximal styrka eftersom den tillåter högre laddeffekt. Den ser också till att laddningen sker säkert. En elbil har ett större batteri än en Zero motorcykel vilket innebär att det finns en risk för överhettning vid laddning i ett vanligt eluttag. Med wallboxen minimeras denna risk eftersom boxen har inbyggda kretsar som skyddar mot bland annat överhettning.

  - Mazdak Haghanipour - 2014-05-09 12:58 CEST

  Det handlar om en elbil Citroen C-Zero. Du säger "Elbilstillverkare rekommenderar att man laddar i en wallbox...", det stämmer inte i det här fallet. Enligt instruktionsboken krävs bara ett vanligt eluttag säkrat till 10 A. Det innebär att säkringen går om man skulle ta ut högre effekt än motsvarande 10 A. Har lite svårt att förstå skillnaden. Eller är det så att styrboxen på laddkablen som levereras med bilen motsvarar vad du kallar wallbox?

  - Torbjörn Toftgård - 2014-05-09 14:26 CEST

  Laddboxen tillåter laddning upp till 32A beroende på husets säkring. Laddboxen kommunicerar också med bilen och stänger av strömmen om fel skulle uppstå. Laddboxen laddar med säkerhetsnivå Mode 3 vilket kommer bli standard i EU från 2017.

  - Mazdak Haghanipour - 2014-05-09 15:27 CEST

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.