Följ Power Circle

Jag ska elektrifiera hela världen lilla mamma, del 2 av 4

Blogginlägg   •   Apr 07, 2017 08:19 CEST

I del ett av denna artikelserie skrev jag om elektrifiering inom den marina världen. Denna gång tittar vi istället upp på det som sker i luften när flygsektorn utvecklas och elektrifieras. 

30 procent av alla flygresor är under 50 mil, detta är något som bolaget Wright Electric tagit vara på och planerar nu för ett eldrivet passagerarplan. Planet tar upp till 150 passagerare och kommer att konkurrera med exempelvis Boeing 737 eller Airbus A320. Kanske kommer vi i framtiden att flyga eldrivet mellan Stockholm och Göteborg?

Jag måste dock medge att det känns väldigt långt bort innan vi kan flyga stora passagerarplan på bara batterier. Däremot sker det väldigt mycket kring flygande bilar och personliga drönare. Samtidigt säger Uber att de i skrivande stund utvecklar Uber Elevate. En service för flygande eldrivna farkoster som kommer finnas på plats 2021. Farkosterna kommer vara helikopterliknande plan som lyfter och landar vertikalt. Uber skriver att inom fem år så kommer marknaden ha tagit fram dessa helelektriska farkoster, och de kommer kunna flyga 160 km i 240 km/h med pilot och flera passagerare. Just det här med personliga drönare verkar vara något som många bolag gett sig in i. Här finns en uppsjö av koncept och några av dessa har jag listat här nedan. 

Ehang 184
Denna farkost presenterades på CES-mässan och tidigare i år testades de i Dubai. Dessa är fullt autonoma drönare för persontransport och kan färdas 100 km på 300 meters höjd i 100 km/h. Drönarna kan laddas på två timmar och kan sedan färdas i 30 minuter. Testerna har varit så lyckade att man planerar att lansera tjänsten redan i sommar.

VOLTA
På tal om att flyga elektriskt så tror jag alla har sett den franskutvecklade helikoptern VOLTA som klarar 30 minuters flygning 100 % elektriskt. Om inte så kolla här: https://youtu.be/S3DVr_fwLdw

E-Volo Volocopter VC200
Tyska E-volos flygande persondrönare som sägs kunna serieproduceras redan om två år. Gjorde sin första flygning i April 2016 och sägs vara så enkel att vem som helst kan flyga den.


Lilium Jet
Även Tyska Lilium arbetar på helelektriska flygfarkoster. Deras sägs komma ut på marknaden 2018 och då ha en räckvidd på 30 mil. 

XTI Trifan 600
Både E-Volo och Lilium satsar på mindre farkoster för en eller två personer medan Amerikanska XTI Aircraft satsar på en sexsätes elektrisk flygfarkost. TriFan 600 skall kunna färdas 240 mil med hastigheter upp till 630 km/h. Konceptet kommer stå färdigt 2020 och vi får vänta till 2024-2026 för att se TriFan på marknaden. 

Airbus Vahana
Även Airbus arbetar på eldrift. Deras persondrönare Vahana väntas komma ut på marknaden år 2020 men redan i år kommer en prototyp finnas färdig. 

Joby S2
Amerikanskta bolaget Joby arbetar på denna tvåsitsiga eldrivna flygfarkost. Räckvidden sägs vara 32 mil med hastigheter upp til 320km/h.

Terrafugia TF-X
Ännu ett amerikanskt bolag, men här satsar man istället på en flygande bil. Elektriskt självklart. Tar en förare och tre passagerar hela 80 mil med hastigheter upp till 320 km/h. Dock får vi vänta till 2026 innan vi får provåka denna.

AeroMonil 3.0
Slovakiska AeroMobil har skapat denna tvåsistsiga fordon med ihopfällbara vingar. Tanken är att man ska båda kunna flyga i luften och köra denna på vägarna. För take off krävs en yta lika lång som två fotbollsplaner. Denna flygande bil sägs komma ut på marknaden 2026 och tar 1 förare och tre passagerare.

Moller Skycar
Dr. Moller har utvecklat flygande bilar i över 30 år och deras senaste Skycar kommer i två olika utförande. Skycar 200 har en räckvidd på 70 mil och hastigheter på 196km/h och Skycar 400 sägs klara 130 mil på 210 km/h. Skillnaden är dock att Dr. Moller flygplan är el- och etanolhybrider.

Scorpion S-3
Har ni sett de populära hoverboards som alla ungdomar nuförtiden glider runt på och önskat att ni också kunde åka på dessa? Nu behöver ni inte önska längre, för nu finns något ännu coolare. En flygande hover-motorcykel för vuxna framtaget av ett ryskt startup-bolag. Scorpion S-3 är en enmans motorcykel som glider fram i luften med hjälp av elenergi. Om ni inte sett klippet så finns det att skåda här: https://youtu.be/odVFa_3lmiM

Så nu vet ni vad ni ska önska er i födelsedagspresent. I del tre av denna bloggserie kommer vi landa på våra vägar igen. Går det att elektrifiera de tunga fordonen? Och hur långt fram i tiden ligger det?

Mazdak Haghanipour
Sakkunnig Elfordon & Laddinfrastruktur

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://press.powercircle.org/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.