Följ Power Circle

Jag ska elektrifiera hela världen lilla mamma, del 4 av 4

Blogginlägg   •   Apr 20, 2017 10:13 CEST

I tidigare delar av denna bloggserie har jag skrivit om transportfordon som elektrifieras. Denna gång ska jag skriva om prylarna i våra hem som batterifieras som gör att vi slipper alla sladdar. 

För några år sedan hade alla en stationär dator i hemmet, vem har en sådan nu för tiden, förutom kanske game:are? En bärbar dator är mycket mer energieffektiv och mycket smidigare. Kommer du ihåg hur mycket du svurit åt att batterierna i skruvdragaren bara räckte i några minuter, men behövde laddas upp i flera timmar? Numera räcker batterierna till att skruva uppemot 1 000 skruvar innan det måste snabbladdas, vilket tar 30 minuter. Och det är väl ingen som missat att det idag både finns robotdammsugare och robotgräsklippare, så att vi vanliga dödliga slipper det där tråkiga. Nu finns faktiskt också skurrobotar, ännu en tråkig hushållssyssla som du nu kan bli befriad ifrån. 

Om du nu inte har allergi som mig, och gillar att arbeta i trädgården så finns det fantastiska prylar som gör att du slipper väcka grannen klockan åtta en lördagsmorgon. Batteridrivna motorsågar, gräsklippare, åkgräsklippare, trimrar, buskröjare, häcksaxar, stångsågar och lövblåsare. Och skulle inte det medföljande batteriet räcka till så kan du köpa till en ryggsäck med batteripack som räcker till 18 timmars motorsågning. En dröm för Jason ”Leatherface” Sawyer, huvudkaraktären i filmen motorsågsmassakern från 70-talet. 

Är du den händige hemmasnickaren finns batteridrivet även för dig. Förutom skruvdragare som du inte längre behöver svära över så finns också batteridrivna spikpistoler, häftpistoler, borrhammare, sågar och vinkelslipar. 

Den gemensamma nämnaren för alla dessa prylar kallas Litiumjonbatteri. En batteriteknik med hög energidensitet, hög livslängd och låg självurladdning. Samma typ av batteri som finns i din laptop, mobiltelefon, läsplatta, digitalkamera, filmkamera, elektroniska cigarett, handhållna spelenhet, ficklampa och din julbelysning och som gjort att din elräkning gått ner.

Hela denna batterirevolution började när den amerikanska kemisten, och numera 94-årige, John B. Goodenough på 80-talet kom på den perfekta sammansättningen av batteriets katod och den marockanska forskaren Rachid Yazami upptäckte den perfekta grafitanoden. Under samma årtionde utvecklades tekniken av de japanska kemisterna Tokio Yamabe och Shjzukuni Yata och år 1985 (ett sjukt bra år, då även jag föddes) byggdes den första litiumjonbatteriprototypen av en japansk forskargrupp ledd av Akira Yoshino. Prototypen kommersialiserades sedan av Sony år 1991 och batterirevolutionen var ett faktum. Utan dessa personer skulle du inte sitta och läsa denna text just nu på din sladdlösa bärbara enhet.

Vet ni förresten varför det finns så få skräddare nu för tiden?
Jo, för att allting numera skall vara trådlöst.

Mazdak Haghanipour
Sakkunnig Elfordon & Laddinfrastruktur

Ps. Glöm inte att läsa de tidigare delarna i denna bloggserie. Du hittar dessa här nedanför! Ds. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://press.powercircle.org/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.