Följ Power Circle

Blogg: Räckvidd mot fart

Blogginlägg   •   Jun 17, 2014 10:18 CEST

När man mäter räckvidden hos ett fordon gör man detta enligt NEDC- proceduren. NEDC står för New European Driving Cycle och genomförs genom att man kör fordonet på ett rullband som emulerar en viss körcykel. NEDC är ett bra mått för att mäta och jämföra räckvidden hos fordon, men den har också sina brister. Exempelvis så tas ingen hänsyn till vindmotstånd eller snabba accelerationer. Detta innebär att det är svårt att uppnå de räckvidd som biltillverkaren utlovar i verkligheten. 

Det finns mycket som påverkar räckvidden hos laddbara bilar, på samma sätt som det finns mycket som påverkar bränsleförbrukningen hos en bil med förbränningsmotor. Exempel på detta kan vara topografi, vind, accelerationer, däcktryck, vikt och mycket annat. Men hur mycket påverkas egentligen räckvidden av bilens hastighet?

Har man någon gång suttit bakom ratten i en laddbar bil vet man att man måste vara försiktig med högerfoten om man vill kunna åka långt. Kör man tillräckligt sakta och undviker accelerationer så kan man faktiskt köra längre än vad biltillverkaren lovar i många fall. Det finns Teslaägare som kört hela 680 km på en laddning, trots att räckvidden enligt NEDC- körcykeln än 502 km.

Så, vilken är den optimala hastigheten att köra i?

Laddbara bilars räckvidd minskar vid högre hastigheter. Hur mycket räckvidden minskar är dock olika för olika bilar. 

Tesla har själva tagit fram en graf som tydligt visar hur mycket räckvidden påverkar hastigheten i deras bil Model S. Enligt grafen som Tesla visar på sin hemsida skall man hålla en jämn hastighet på 40 km/h om man vill optimera sin räckvidd. Med denna hastighet kan man köra en bra bit över 600km på en enda laddning. Men grafen visar också att räckvidden minskar med cirka 7% för varje 10km/h högre hastighet. Detta betyder att man bör kunna köra strax över 400 km om man håller en hastighet på 110km/h.

Liknande försök har gjorts av ägare till andra elbilar. En BMW i3-ägare har gjort tester som visar att strömförbrukning ökar med 25% om hastigheten ökas från 80km/h till 100km/h, alltså ökar förbrukning med cirka 13% för varje 10km/h högre hastighet. Även i en BMW i3 är den optimala hastigheten cirka 40 km/h. BMW i3 har en räckvidd på 200km vid NEDC-körcykeln. Det visar sig också att förhållandet mellan hastighet och räckvidd hos en BMW i3 nästan är linjär, förutom vid låga hastigheter. 

Slutligen kan man säga att om man vill komma rekordlångt med sin laddbara bil bör man köra med väldigt låg hastighet. Det tar ju självklart sin lilla tid och man riskerar att bli en propp i trafiken. Vill man istället köra lagligt och komma fram i tid får man räkna med 20-30 minuters paus vid någon snabbladdningsstation. 

Mazdak Haghanipour Projektledare, Power Circle AB

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.