Följ Power Circle

23 351 laddbara bilar i Sverige

Nyhet   •   Sep 06, 2016 07:00 CEST

Under augusti ökade beståndet av laddbara bilar i Sverige med 874 stycken, ungefär i linje med genomsnittet för året, men 84 procent mer än motsvarande månad föregående år. Totalt finns det nu 23 351 laddbara bilar i Sverige, fördelat på 7 969 elbilar och 15 382 laddhybrider. 

Det är fortsatt laddhybriderna som står för den största andelen av ökningarna, nära 80 procent av ökningen under augusti. Det är också bland laddhybriderna som flest nya modeller lanseras just nu. Bland annat har de första exemplaren av Kia Optima laddhybrid nått Sverige. För den som letar efter en elbil har utbudet varit oförändrat en längre tid, vilket sannolikt också är en av förklaringarna till elbilarnas blygsamma ökningar på senare tid. En annan förklaring kan vara bristen på laddinfrastruktur runt om i landet. I så många som 136 av 290 kommuner saknas publika laddstationer helt.

I slutet av augusti fanns laddbara bilar registrerade i 283 av 290 kommuner (klicka här för karta). I 35 kommuner fanns minst 100 laddbara bilar registrerade.

Under augusti fortsatte Volkswagen Passat GTE att öka mest av laddhybriderna (+384), följt av BMW 330e (+81). Bland de rena elbilarna ökade Nissan Leaf (+58) mest, följt av Tesla Model S (+48). Under sommaren har de första exemplaren av Tesla Model X (+11) levererats till kunder i Sverige.

Den svenska laddinfrastrukturen fortsätter att växa. I slutet av april fanns 2 291 laddpunkter fördelade på 646 laddstationer, enligt Sveriges nationella databas för laddinfrastruktur (laddinfra.se).

Topplistan

De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf (2 042 st) samt Tesla Model S (1 709 st). Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander (5 665 st) och Volkswagen Passat GTE (2 652 st) vanligast.

www.elbilsstatistik.se finns ytterligare information om det laddbara beståndet och laddinfrastrukturen i Sverige, inklusive grafer och andra visualiseringar av intressant statistik. 

ELIS - Elbilen i Sverige

Power Circle publicerar varje månad utvalda delar av statistiken över beståndet av laddbara lätta fordon i Sverige. Statistiken sammanställs från en unik databas över Sveriges samtliga laddbara fordon (personbilar, lätta lastbilar och fyrhjuliga mc) och ger en mer heltäckande bild av elbilar och laddhybrider i Sverige än annan tillgänglig statistik. I databasen, som går att beställa i sin helhet, belyses bland annat olika laddstandarder, tekniska specifikationer specifika för elbilar och geografisk data för varje enskild bil, samt diverse prognoser. Informationen ger ett unikt beslutsunderlag då det kommer till uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur, inköp av elfordon och marknadsöversikt.

För mer information, kontakta:

Olle Johansson, VD Power Circle AB

+46 (0)70-791 29 62, olle.johansson@powercircle.org

För engångsutdrag eller abonnemang på ELIS, kontakta;

Mazdak Haghanipour, Projektledare Power Circle AB

+46 (0)72-732 48 11, mazdak.haghanipour@powercircle.org

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.