Följ Power Circle

Möt våra partners: Creator tar tempen på nätstationerna

Nyhet   •   Feb 03, 2014 16:14 CET

Temperaturen är en nyckelindikator när det gäller hälsan hos världens nätstationer. Är nätstationens så kallade frånskiljare för heta innebär det en risk för driftstopp; är de för kalla så utnyttjas stationerna inte maximalt. Nu har Power Circles partnerföretag Creator tagit fram en temperatursensor som gör det möjligt att optimera användandet av nätet. 

För fyra år sedan fick Creator, som jobbat med produktutveckling i mer än 30 år, ett mycket intressant samtal. STRI och Svenska Kraftnät, två av Power Circles andra partnerföretag, hade en idé som de ville realisera.

– Svenska Kraftnät hade haft problem med överhettning i sina nätstationer och ville ha realtidskoll på temperaturen. Utmaningen låg i att skapa en temperatursensor som kunde ligga på en så talande plats som möjligt i kraftverken – vid den så kallade frånskiljaren, säger Creators VD Håkan Gustavsson.

Att mäta temperaturen på nätstationer var naturligtvis inte en okänd idé. Men temperatursensorerna som fanns på marknaden kunde inte erbjuda en realtidsmätning från frånskiljaren. Många kunde heller inte installeras i nätstationen utan att stationen stängdes av, något som innebar en stor kostnad.

– Det blir ju kontraproduktivt, när syftet med att mäta temperaturen just är att undvika driftstopp och öka kostnadseffektiviteten.

En smart hockeypuck

Att utveckla en helt ny typ av temperatursensor har bjudit på många utmaningar.

– Eftersom sensorn inte bör dra så mycket ström och ska vara lätt att sätta upp på obekväma platser måste den vara liten. Men storleksbegränsningen gör det svårt att formge en antenn som ger oss räckvidd nog, och räckvidden är viktig; nätstationerna kan ju vara stora som två fotbollsplaner, säger Håkan Gustavsson.

Men några år senare är sensorn ett faktum. Den är inte större än en hockeypuck, kan installeras i nätstationer medan strömmen är på och läser av temperaturen i upp till tre år innan batterierna tröttnar. Informationen överförs via radio till en basstation. 

– Sensorerna används i dag i fyra nätstationer, men de kan användas av alla som vill optimera produktionen från sina kraftverk.

Håkan Gustavsson är mer än nöjd med resultatet och menar att en stor framgångsfaktor för projektet var samarbetet med STRI. 

– STRI har bidragit med både testutrustning och specialkunskap i elektronik och mekanik. Det här projektet har verkligen visat hur mycket samarbeten kan ge oss – det gör vi gärna om med fler av Power Circles partnerföretag.

Text: Nanna Brickman, Big Words Publishing

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.