Följ Power Circle

Möt våra partners: Energiföretagen Sverige blickar framåt

Nyhet   •   Okt 17, 2017 07:15 CEST

Energiföretagens medlemmar levererar energi till Sverige – varje sekund, året runt. De driver hushåll, företag och samhället framåt, och möjliggör ett långsiktigt hållbart samhälle.

Några av framtidens stora samhällsutmaningar handlar om klimathot och urbanisering. Energibranschen är en av hörnstenarna för att hitta långsiktiga lösningar på de utmaningarna, och jämfört med andra länder går Sverige i bräschen.

– Inte ens de andra nordiska länderna har kommit lika långt som vi har gjort när det gäller energiomställningen. Det säger Gunnar Fredriksson, ansvarig för frågor kring förnybar el och elfordon på Energiföretagen – branschorganisationen som samlar 400 företag som producerar, distribuerar, säljer och lagrar energi.

Energiföretagen bildades när Svensk Energi och Svensk Fjärrvärme gick ihop under våren 2016. Det var en logisk sammanslagning, säger Gunnar Fredriksson.

– Vi var många aktörer som arbetade med i princip samma syfte, att leverera energi. Dessutom satt en del av oss redan på samma ställe. I och med att vi gemensamt blev Energiföretagen har vi nu både el- och värmefrågor under samma tak.

Vilka fördelar finns det med hopslagningen?

– Vi har fått in mycket ny kompetens, bland annat har vi blivit ännu bättre på bioenergifrågor. Vår främsta uppgift är att skapa goda affärsmässiga villkor för våra medlemmar, som med sin verksamhet vill verka för hållbara och resurseffektiva energisystem.

Behov av styrbara energikällor
En av många aktuella frågor just nu är hur vi i Sverige ska kunna producera tillräckligt mycket el när de sista kärnkraftsreaktorerna stänger för gott år 2045. Framför allt är det behovet av att alltid ha tillräcklig effekt som kan bli den stora frågan.

– Det blåser ju tyvärr inte alltid och på vintern är det dåligt med sol. Vattenkraften är en utmärkt lösning på många sätt – den är förnybar, lagringsbar och lättstyrd. Men eftersom vattenkraften i princip är färdigutbyggd och dessutom ifrågasatt av vissa, behöver vi fler energikällor som kan regleras upp och ner väldigt snabbt. Den mest närliggande lösningen i Sverige är bioenergidrivna kraftverk.

När det kommer till bioenergi är skog en av de viktigaste energikällorna för framtiden.

– Än så länge har vi inte alls börjat tära på skogen, trots att vi tar ut väldigt mycket skog så är tillväxten större än uttaget, så här finns det potential. Då menar jag inte själva stammen utan grenar och toppar, spillmaterial som sågverk och massaindustrin inte kan använda sig av i dag. Det är en styrbar energikälla där vi kan skotta in mer pellets eller flis där vi behöver mer effekt, säger Gunnar.

Energilagring en kritisk utmaning
En avgörande faktor för framtidens energiförsörjning är en hållbar och långsiktig lösning för energilagring.

– En solig och varm sommardag i juli förbrukas ungefär 10 gigawatt el i hela Sverige. Samtidigt producerar solpanelerna el för fullt, vattnet forsar genom vattenkraftverken och det blåser ofta på – och en sådan dag får vi en kraftig överkapacitet.

I dag finns det ingen bra lösning för hur vi ska kunna lagra all den energin. Det måste vi lösa, framför allt om solceller ska kunna få ett stort genomslag i Sverige.

Elbilens möjligheter
Gunnar ser en stor möjlighet i att allt fler elbilar rullar på Sveriges gator. En Tesla kan lagra cirka 80-90 kilowattimmar el. Teslorna skulle rent hypotetiskt kunna hjälpa till att förstärka elnätet genom att styra energi från bilen och in i nätet under energitoppar.

– En sådan lösning ligger rätt i tiden när många konsumenter själva vill bidra till att stävja klimathotet på olika sätt. Privatpersoner skulle själva kunna få el från exempelvis solceller och lagra i bilens batteri om den inte används i hushållet eller matas in på det allmänna elnätet. Det skulle i sin tur innebära att privata producenter både köper och säljer el, de blir så kallade prosumenter, säger Gunnar och avslutar:

– Det råder ingen brist på goda idéer, den stora utmaningen är att de ska gå att omsätta i praktiken.

Big Words Publishing

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.