Följ Power Circle

Möt våra partners: Nu öppnar SP Sveriges modernaste högspänningslab!

Nyhet   •   Okt 01, 2014 10:39 CEST

Smarta nät, elbilar, utbyggd vindkraft och mycket mer – elektriciteten tar just nu många spännande steg in i framtiden. För att alla nya innovationer ska kunna bli till verkliga produkter och tjänster öppnade SP i helgen sitt helt nya högspänningslaboratorium i Borås.

– Detta är en stor händelse för Elsverige. Sedan tidigare finns det bara ett högspänningslab som inte ägs direkt av någon stor industriell aktör. Här kommer vi att kunna bedriva viktig forskning för alla våra kunder – inte minst exakt och noggrann mätteknik, förklarar Johan Söderbom, sektionschef för mätteknik på SP.

SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, är det största tekniska forskningsinstitutet i Sverige. Man samarbetar tätt med universitet och högskolor och har mer än 10 000 svenska och internationella kunder med tillämpad forskning. Bland kunderna märks små och medelstora företag sida vid sida med stor internationella koncerner.

Johan Söderbom berättar att det nya högspänningslabbet i Borås ger stora möjligheter för alla som sysslar med framtidens elsystem.

– Med en stark grund i mätteknik kan vi på SP nu skala upp forskningen från nanovoltnivån till megavoltnivåer. Det ger möjligheten att göra noggranna mätningar på storkraftsnätet vilket inte minst är affärskritiskt när elmarknaderna blir mer och mer sammankopplade.

Balans i elnätet

Att kunna prova, mäta och kalibrera som ett högspänningslab möjliggör är viktigt för att kunna uppnå ekonomisk och fysisk balans i elnätet. Den ekonomiska balansen handlar om att kommersiella aktörer måste kunna mäta hur mycket el de levererar över näten, och den fysiska balansen är viktig för bland annat driftsäkerheten i elnätet.

Högspänningslabbet är också en viktig del i utvecklingen av nya komponenter för elsystemet.

– Här kan nya produkter, tjänster och komponenter testas för att se hur de klarar allt från överspänning till åsknedslag. Ett annat exempel är kalibrering av mätutrustning för vindkraft, så att leverantörerna kan säkerställa att man får betalt för det man producerar.

Maria Khorsand är VD för SP sedan sju år tillbaka. Hon berättar att SP:s forskningsbredd tillför ytterligare en dimension till högspänningslabbet.

– Vi är en bred och polyteknisk organisation och har kunskap inom väldigt många olika områden – energi, elektronik, mätteknik, brandsäkerhet, aktiva säkra system och mycket annat. All den kunskapen kan vi ta med oss in i högspänningshallen när vi arbetar med forskningsprojekt och tjänster för olika applikationer och produkter.

Extrema situationer

Säkerheten är en annan viktig aspekt för högspänningsforskning.

– Elföretag och elprodukter kräver säkra testmiljöer. Utvecklare måste kunna skapa extrema situationer i en säker labbmiljö, och se hur applikationer och produkter fungerar i dessa extrema situationer.

Hon nämner transporter och smarta elnät som andra viktiga forskningsområden som kan få en skjuts av högspänningslabbet.

– Med en ny generations höghastighetståg blir tillgången till den här typen av anläggningar allt viktigare. Stora objekt kräver det och det är en förutsättning för att kunna skapa och testa nya funktioner. Och för smarta elnät har alla stora aktörer ett intresse i hur de kommer att se ut i framtiden. SP:s högspänningslab är en väldigt viktig plattform för att kunna bygga och möjliggöra framtidens smarta nät.


Text: Gustaf Brickman, Big Words Publishing

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.