Följ Power Circle

Möt våra partners: Ripasso Energy har världsrekord i solkraft

Nyhet   •   Jan 14, 2014 07:00 CET

Det svenska solkraftföretaget Ripasso Energy vill förnya solkraften, och med ett färskt världsrekord i bagaget är man på god väg. Power Circles partnerföretag lyckades nyligen konvertera 32 procent av den totala solenergin till el in på ett elnät – det är upp till tre gånger mer än dagens solcellsteknik kan erbjuda.

– Vår teknik har en verkningsgrad som är upp till tre gånger högre än andra solkraftsteknologier. Det gör att vi kan komma ner rejält i kostnad och konkurrera med priset mot många andra energislag – till och med smutsig kolkraft, berättar Gunnar Larsson, vd och en av grundarna till Ripasso Energy.

För ett år sedan satte man igång en anläggning i Sydafrika, och resultat och världsrekord lät inte vänta på sig.

– Bygger vi en anläggning på 30 MW får vi en produktionskostnad på under 10 eurocent per kWh. Och bygger vi större, till exempel 300 MW, kan vi komma ner mot några eurocent per kWh. Det är siffror som kan konkurrera med nyinvesteringar i kol-, gas- och vattenkraft.

Unik metod

Vad är det då som gör Ripassos solkraft unik? Ja, för det första är det en lösning långt från de stora parker av solceller som man är van att se. Ripasso Energy fångar i stället in solenergin med hjälp av stora paraboler, och koncentrerar sedan värmen in i Stirling-motorer. Dessa värmemotorer samlar in värmen och omvandlar den till elektrisk energi via en generator.

– En av våra paraboler på 100 kvadratmeter alstrar lika mycket el som 300 kvadratmeter klassiska solceller.

”Vi berättar gärna mer”

Nästa mål är nu att kommersialisera tekniken. Sättet att göra det på är att tillsammans med kunder bygga stegvis större och större anläggningar och på så vis få teknologin allmänt accepterad och betrodd. Brist på intressenter finns det knappast, men Gunnar passar ändå på att slänga ut en krok till svenska elproducenter.

– Vi är ju ett helt och hållet internationellt företag, och det är i det segmentet vi letar samarbetspartners. Men om E.ON eller Vattenfall hör av sig så berättar vi gärna mer om hur vi kan förändra solkraftstekniken i grunden.Text: Gustaf Brickman, Big Words Publishing

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.