Följ Power Circle

Regeringen ute och cyklar i fråga om bonus-malus

Nyhet   •   Mar 24, 2017 09:50 CET

Regeringen presenterade idag sitt reviderade förslag på bonus-malussystemet, vars syfte är att minska utsläppen av koldioxid från nya personbilar. Power Circle anser att det nya förslaget är för svagt och ger bara marginella effekter. 

Redan tidigt förra året presenterades en statlig utredning, som senare fick mycket kritik. Power Circle var positiva till den bonus som utredaren föreslog, men ansåg att malus-delen kunde förstärkas ytterligare och att viktdifferentiering borde undvikas. 

I det nya förslaget som just presenterats försvagas istället både bonus och malus. Den enda goda nyheten är att regeringen nu verkar ha släppt tankarna på en viktdifferentiering, som egentligen bara är ett svepskäl för att låta stora bilar släppa ut mer. Rena elbilar föreslås få en bonus på 45 000 kr, som betalas ut först efter sex månader för att hindra en snabb export till andra länder. Från 1 till 60 gram utsläpp av CO2 per kilometer ges bonus i avtagande storlek ned till en lägsta bonus på 7 500 kr. En höjning av fordonsskatten (malus) tas ut med 77 kr per gram över 95 gr CO2/km. Vid utsläpp över 140 gram kostar varje ytterligare gram istället 100 kr. Efter tre år försvinner malus-effekten och fordonsskatten minskar igen. Enligt uppgift ska förslaget, som planeras träda i kraft 1/7 2018, nu ut på remiss igen. 

Power Circle, som lyfte förslaget om bonus-malus redan för 5-6 år sedan, kommenterar: 

"Jag tycker det är otroligt synd att regeringen inte passar på att vara mer ambitiösa. Marknaden för laddbara bilar hade behövt en tydlig knuff de kommande åren, och det föreslagna systemet är helt enkelt för svagt för det. Det finns bara en tydlig vinnare i regeringens förslag - Magdalena Andersson och statskassan. Nu flyttar man finansieringen av systemet från skattebetalarna till köparna av avgasbilar, vilket är helt rätt. Men för eldrift, som är framtiden, erbjuder det nya systemet bara marginella förbättringar.", säger Olle Johansson, vd för Power Circle.  

"Med en treårig begränsning av malus-delen begränsas den styrande effekten på andrahandsmarknaden, vilket är helt fel. Och en tråkig ytterligare konsekvens av att ha ett svagt system i Sverige är att nya, attraktiva bilmodeller med eldrift lanseras senare här än på andra marknader. Vi har redan sett det med exempelvis Opel Ampera-e."

Dagens supermiljöbilspremie har varit bidragande till att det finns drygt 30 000 laddbara bilar i Sverige, men den stora ökningen står laddhybriderna för. Rena elbilar utgör bara 32 procent av beståndet. Av den anledningen har Power Circle understrukit vikten av en kraftigare bonus för de bästa bilarna.  

Förslaget i sin helhet kommer sannolikt att publiceras senare under dagen. 

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.