Följ Power Circle

Fortsatt dominans för laddhybrider

Pressmeddelande   •   Nov 03, 2016 07:00 CET

I oktober ökade beståndet av laddbara bilar i trafik i Sverige med 1 070 stycken, en ökning strax över genomsnittet för året. Jämfört med samma månad föregående år var ökningen 63 % högre. Det finns nu 25 870 laddbara bilar i Sverige.

Det är fortsatt laddhybriderna som är mest populära. Av de 1 070 bilar som tillkom under oktober var 81 % laddhybrider. Av hela det svenska beståndet består två tredjedelar av detsamma. Under oktober fortsatte Volkswagen Passat GTE att öka mest av laddhybriderna (+457), följt av Mitsubishi Outlander (+109). Bland de rena elbilarna ökade Nissan Leaf (+70) mest, följt av BMW i3 (+33).

I slutet av oktober meddelade Transportstyrelsen, som delar ut supermiljöbilspremier, att årets anslag för premien tagit slut. Regeringen har i höständringsbudgeten anslagit ytterligare 180 mkr.

- Efter flera år av premier som tar slut under hösten kanske vi får se ett trendbrott nästa år. Regeringen har anslagit 700 mkr till supermiljöbilspremien nästa år. Det räcker till ca 28 000 laddbara bilar, vilket stämmer överens med vår prognos för tillväxten 2017. Samtidigt tycker jag det är synd att man inte valde att höja premien, främst för rena elbilar. Istället får vi se hur regeringen fortsätter att skjuta fram införandet av bonus-malus, senast till 1/7 2018. Jag tycker man borde ha mer bråttom än så, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Den svenska laddinfrastrukturen fortsätter att växa. I slutet av oktober fanns 2 476 laddpunkter fördelade på 701 laddstationer, enligt Sveriges nationella databas för laddinfrastruktur (laddinfra.se). Av dessa är 1 316 laddpunkter utrustade med Typ2 och 178 laddpunkter med CCS/Combo2, vilka är de standarder som EU slagit fast ska gälla i publik miljö.

Topplistan

De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf (2 141 st) samt Tesla Model S (1 896 st). Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander (6 104 st) och Volkswagen Passat GTE (3 521 st) vanligast.

www.elbilsstatistik.se finns ytterligare information om det laddbara beståndet och laddinfrastrukturen i Sverige, inklusive grafer och andra visualiseringar av intressant statistik.

ELIS - Elbilen i Sverige

Power Circle publicerar varje månad utvalda delar av statistiken över beståndet av laddbara lätta fordon i Sverige. Statistiken sammanställs från en unik databas över Sveriges samtliga laddbara fordon (personbilar, lätta lastbilar och fyrhjuliga mc) och ger en mer heltäckande bild av elbilar och laddhybrider i Sverige än annan tillgänglig statistik. I databasen, som går att beställa i sin helhet, belyses bland annat olika laddstandarder, tekniska specifikationer specifika för elbilar och geografisk data för varje enskild bil, samt diverse prognoser. Informationen ger ett unikt beslutsunderlag då det kommer till uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur, inköp av elfordon och marknadsöversikt.

För mer information, kontakta:

Olle Johansson, VD Power Circle AB

+46 (0)70-791 29 62, olle.johansson@powercircle.org

För engångsutdrag eller abonnemang på ELIS, kontakta;

Mazdak Haghanipour, Projektledare Power Circle AB

+46 (0)72-732 48 11, mazdak.haghanipour@powercircle.org

Power Circle är elkraftbranschens intresseorganisation, främst verksamma inom områdena smarta nät, e-mobility och förnybar energi. Organisationen har ett 40-tal partnerföretag, som alla vill vara med och driva utvecklingen inom branschen framåt. Ett brett nätverk, engagerade partnerföretag och expertkunskaper inom våra områden samlas under parollen "Electricity for sustainable energy". Intresserar detta ditt företag? Välkommen att kontakta oss om partnerskap!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://press.powercircle.org/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.