Följ Power Circle

Hur många elbussar finns i Sverige?

Pressmeddelande   •   Feb 06, 2017 08:38 CET

Från och med årsskiftet utökas Power Circles statistik till att även omfatta elbussar. I flera svenska städer rullar nu elektriska bussar, och Power Circle förväntar sig en kraftig ökning i takt med att fler aktörer inser elbussarnas fördelar, som förutom låga utsläpp av koldioxid också är energieffektiva och tysta. I Sverige finns nu 41 eldrivna bussar samt 29 254 laddbara bilar enligt Power Circles statistikdatabas ELIS (Elbilen i Sverige).

Vid årsskiftet fanns det 41 helt eldrivna bussar i Sverige, vilket är en fördubbling jämfört med föregående årsskifte. Statistiken visar också att det finns en bredd av leverantörer av eldrivna bussar, och att det idag finns eldrivna bussar registrerade i 10 svenska kommuner. Laddhybridbussar kommer att inkluderas i statistiken senare under året.

- "Eldrivna bussar har egenskaper som gör dem attraktiva att använda exempelvis i stadskärnor och bostadsområden, som ett komplement till bussar som går på andra förnybara drivmedel. Eldrift skapar spännande möjligheter att förlägga hållplatser inomhus eller närmare användarna, vilket kan bidra till att öka attraktiviteten för kollektivtrafiken. Jag ser fram emot att ta del av de erfarenheter man nu skapar på många platser runt om i landet genom att testa elbussar", säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Beståndet av laddbara bilar ökade under januari med 1 141 stycken, vilket innebär att den nu finns 29 254 laddbara bilar i Sverige. Ökningen utgjordes till stor del av den populära Passat GTE. Med nuvarande ökningstakt kommer modellen att vara den vanligaste laddbara bilen i Sverige kring oktober i år, och därmed ta över titeln från laddhybriden Mitsubishi Outlander.

Den svenska publika laddinfrastrukturen fortsätter att växa. Det finns nu 745 publika laddstationer i Sverige med totalt 2 653 laddpunkter.

Topplistan

De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf (2 301 st) samt Tesla Model S (2 131 st). Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander (6 532 st) och Volkswagen Passat GTE (4 481 st) vanligast.

www.elbilsstatistik.se finns ytterligare information om det laddbara beståndet och laddinfrastrukturen i Sverige, inklusive grafer och andra visualiseringar av intressant statistik.

ELIS - Elbilen i Sverige

Power Circle publicerar varje månad utvalda delar av statistiken över beståndet av laddbara lätta fordon i Sverige. Statistiken sammanställs från en unik databas över Sveriges samtliga laddbara fordon (personbilar, lätta lastbilar och fyrhjuliga mc) och ger en mer heltäckande bild av elbilar och laddhybrider i Sverige än annan tillgänglig statistik. I databasen, som går att beställa i sin helhet, belyses bland annat olika laddstandarder, tekniska specifikationer specifika för elbilar och geografisk data för varje enskild bil, samt diverse prognoser. Informationen ger ett unikt beslutsunderlag då det kommer till uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur, inköp av elfordon och marknadsöversikt.

För mer information, kontakta:

Olle Johansson, VD Power Circle AB

+46 (0)70-791 29 62, olle.johansson@powercircle.org

För engångsutdrag eller abonnemang på ELIS, kontakta;

Mazdak Haghanipour, Projektledare Power Circle AB

+46 (0)72-732 48 11, mazdak.haghanipour@powercircle.org

Power Circle är elkraftbranschens intresseorganisation, främst verksamma inom områdena smarta nät, e-mobility och förnybar energi. Organisationen har ett 40-tal partnerföretag, som alla vill vara med och driva utvecklingen inom branschen framåt. Ett brett nätverk, engagerade partnerföretag och expertkunskaper inom våra områden samlas under parollen "Electricity for sustainable energy". Intresserar detta ditt företag? Välkommen att kontakta oss om partnerskap!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.