Följ Power Circle

Näst bästa månaden någonsin för laddbara fordon

Pressmeddelande   •   Mar 04, 2014 07:00 CET

Tillväxten av laddbara fordon under februari var den högsta på 12 månader. Vid utgången av februari månad fanns 3 589 laddbara fordon i Sverige, en ökning med 227 fordon från föregående månad. Det visar nya detaljerade siffror från statistikdatabasen ELIS - Elbilen i Sverige, som drivs av Power Circle, elkraftbranschens intresseorganisation.

Februari var en stark månad, den bästa på 12 månader, med den nästa högsta beståndsökningen någonsin. Den enda gång beståndet har ökat mer på en månad är motsvarande månad förra året, då ökningen var 271 fordon. Den senaste månadens beståndsökning dominerades av Mitsubishi Outlander PHEV följt av Renault Kangoo Z.E och Nissan Leaf. Laddhybrider är fortsatt populära, och stod under februari för 60 % av beståndsökningen. På hela beståndet är fördelningen nästan exakt lika för rena elfordon och laddhybrider; 1 792 elfordon och 1 797 laddhybrider. Och flest laddbara fordon är registrerade i Stockholms kommun (825 st), följt av Göteborgs kommun (372 st).

-  Det är roligt att både de nya såväl som de etablerade modellerna ökade under den gångna månaden. Det var en viss övervikt åt laddhybrider under februari, en trend som jag tror kommer att fortsätta öka de kommande månaderna. Sannolikt kommer Mitsubishi Outlander att toppa beståndsökningen både för mars och april, säger Olle Johansson, VD för Power Circle.  

-  Jag upplever hela tiden ett ökande intresse för eldrift och el som fordonsbränsle. Många privatpersoner och företag är nyfikna på eldriftens många fördelar, men vågar inte riktigt ta steget på grund av osäkerhet kring laddning och nuvarande stödsystem. Det är många runt om i landet som arbetar för att minska dessa osäkerheter, tyvärr är våra nationella politiker inte bland dem, fortsätter Olle Johansson.  

Bruttokvoten av antal laddstationer delat med antal laddbara bilar, CPEV, ligger kvar på låga 0,15.

Power Circle publicerar varje månad utvalda delar av statistiken över beståndet av laddbara lätta fordon i Sverige. Statistiken sammanställs från en unik databas över Sveriges samtliga laddbara fordon (personbilar, lätta lastbilar och fyrhjuliga mc) och ger en mer heltäckande bild av elbilar och laddhybrider i Sverige än annan tillgänglig statistik. I databasen, som går att beställa i sin helhet, belyses bland annat olika laddstandarder, tekniska specifikationer specifika för elbilar och geografisk data för varje enskild bil, samt diverse prognoser. Informationen ger ett unikt beslutsunderlag då det kommer till uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur, inköp av elfordon och marknadsöversikt.

För mer information, kontakta;

Olle Johansson, VD Power Circle AB

+46 (0)70-791 29 62, olle.johansson@powercircle.org

För engångsutdrag eller abonnemang på ELIS, kontakta;

Malin Hansson, Projektledare Power Circle AB

+46 (0)70-280 31 61, malin.hansson@powercircle.org

Power Circle är elkraftbranschens intresseorganisation, främst verksamma inom områdena smarta nät, e-mobility och förnybar energi. Organisationen har ett 40-tal partnerföretag, som alla vill vara med och driva utvecklingen inom branschen framåt. Ett brett nätverk, engagerade partnerföretag och expertkunskaper inom våra områden samlas under parollen "Electricity for sustainable energy". Intresserar detta ditt företag? Välkommen att kontakta oss om partnerskap!


Bifogade filer

PDF-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.