Följ Power Circle

Över 13 000 laddbara fordon i Sverige

Pressmeddelande   •   Okt 02, 2015 09:19 CEST

Förlängda incitament för de miljöbästa bilarna, stort intresse för att investera i laddinfrastruktur och avslöjat fusk med konventionella bilars utsläpp. September bjöd på många positiva nyheter för elbilar och laddhybrider. Samtidigt ökade det laddbara beståndet i Sverige med 527 fordon under den gångna månaden.

Regeringen föreslår i höstbudgeten en förstärkning av supermiljöbilspremien och förlängd reduktion av förmånsvärdena för elbilar, laddhybrider och gasbilar. Samtidigt är intresset stort för att bygga mer laddinfrastruktur. I första ansökningsomgången till Klimatklivet, stödet för lokala klimatinvesteringar, var 30 % av antalet inlämnade ansökningar inriktade på investeringar i laddinfrastruktur. Detta innebär goda förutsättningar för den som vill byta till el som drivmedel.

I Sverige finns nu 13 023 laddbara fordon, efter att under september ökat med 527 stycken. Ökningen är i linje med genomsnittet för innevarande år och 41 procent högre än samma månad föregående år.

I likhet med föregående månad ökar Tesla Model S mest bland elbilarna (+81 st) och Mitsubishi Outlander fortsätter att dominera marknaden för laddhybrider (+184 st). Även denna månad minskar det totala beståndet av Nissan Leaf (-8 st), som är Sveriges vanligaste elbil.

- Det är många år sedan förutsättningarna för de miljöbästa bilarna var så stabila som nu. Jag hoppas att detta tillsammans med ökade satsningar på laddinfrastruktur och insikten om att många konventionella bilar är betydligt sämre än testerna visar kan öka tempot i omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta. Här är elektrifiering en nyckelkomponent för både lätta och tunga fordon, säger Olle Johansson, VD, Power Circle.

Enligt Laddinfra.se, Sverige nationella databas för laddinfrastruktur, finns just nu 1631 laddpunkter fördelade på 453 publika laddstationer över landet.

Topplistan

De vanligaste elbilarna i Sverige är Nissan Leaf (1 352 st), Tesla Model S (997 st) och Renault Kangoo (803 st). Bland laddhybriderna är Mitsubishi Outlander (3 776 st) och Volvo V60 (1 341 st) vanligast.

www.elbilsstatistik.se finns ytterligare information om det laddbara beståndet och laddinfrastrukturen i Sverige, inklusive grafer och andra visualiseringar av intressant statistik.

ELIS - Elbilen i Sverige

Power Circle publicerar varje månad utvalda delar av statistiken över beståndet av laddbara lätta fordon i Sverige. Statistiken sammanställs från en unik databas över Sveriges samtliga laddbara fordon (personbilar, lätta lastbilar och fyrhjuliga mc) och ger en mer heltäckande bild av elbilar och laddhybrider i Sverige än annan tillgänglig statistik. I databasen, som går att beställa i sin helhet, belyses bland annat olika laddstandarder, tekniska specifikationer specifika för elbilar och geografisk data för varje enskild bil, samt diverse prognoser. Informationen ger ett unikt beslutsunderlag då det kommer till uppbyggnad av lokal laddinfrastruktur, inköp av elfordon och marknadsöversikt.

För mer information, kontakta:

Olle Johansson, VD Power Circle AB

+46 (0)70-791 29 62, olle.johansson@powercircle.org

För engångsutdrag eller abonnemang på ELIS, kontakta;

Malin Hansson, Projektledare Power Circle AB

+46 (0)70-280 31 61, malin.hansson@powercircle.org

Power Circle är elkraftbranschens intresseorganisation, främst verksamma inom områdena smarta nät, e-mobility och förnybar energi. Organisationen har ett 40-tal partnerföretag, som alla vill vara med och driva utvecklingen inom branschen framåt. Ett brett nätverk, engagerade partnerföretag och expertkunskaper inom våra områden samlas under parollen "Electricity for sustainable energy". Intresserar detta ditt företag? Välkommen att kontakta oss om partnerskap!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://press.powercircle.org/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.