Följ Power Circle

Power Circle startar internationaliseringsprojekt inom smarta elnät

Pressmeddelande   •   Nov 29, 2017 07:56 CET

Power Circle startar nu ett projekt för att att skapa underlag för ett framtida näringslivskluster för internationalisering inom smarta elnät. Forum för Smarta Elnät och Teknikföretagen är involverade i arbetet som på sikt ska leda till utveckling och spridning av svensk innovation inom elsystemområdet i den globala ekonomin.

Power Circle initierar nu ett projekt som ska ge underlag för ett framtida näringslivskluster för internationalisering inom smarta elnät. Syftet är att de företag som ingår i klustret kommer kunna utbyta erfarenheter och få stöd för att genom sitt verksamhetsområde verka för energiomställningen nationellt och internationellt. Det framtida klustret ska bidra till utveckling och spridning av innovationer i den globala ekonomin och även bidra till ökad stimulans av investeringar i svenska innovationer och kompetenshöjande insatser inom energiområdet. Inom studien ingår även kartläggning av befintliga initiativ på området.

- Jag ser fram emot att tillsammans med Power Circles partnerföretag och andra duktiga aktörer undersöka hur svenska produkter och kompetens inom framtidens elsystem kan bidra ytterligare till en hållbar samhällsutveckling i andra länder, med export och jobbskapande i Sverige som resultat, säger Olle Johansson, vd för Power Circle.

Företag i smarta elnätsbranschen arbetar med bland annat integration av förnybar och decentraliserad energi, laddinfrastruktur för elfordon, realtidsövervakning och styrning, avancerad mätinfrastruktur, system för förbrukarflexibilitet och teknik för styrning och kontroll av transmission och distribution. I Sverige finns mycket teknik och kunskap på dessa områden som man genom ett framtida ökat samarbete inom branschen hoppas kunna bidra till ökad export.

Arbetet med förstudien är i linje med strategin ”Från forskning till internationalisering” som Forum för Smarta Elnät lanserade i oktober i år. I samband med strategin gjordes också en kartläggning av svenska företag i branschen och ett antal internationella marknader identifierades som särskilt intressanta.

- Vi ser en stor tillväxtpotential inom smarta elnät i Sverige och internationellt. Näringslivsklustret är en del i att realisera strategin genom att samla branschen, skapa förutsättningar för erfarenhetsutbyte och öppna dörrar för företagen att göra affärer på nya marknader, säger Maria Sandqvist, kanslichef för Forum för Smarta Elnät.

Förstudien pågår november 2017 till maj 2018 och genomförs i samarbete med Teknikföretagen och Forum för Smarta Elnät med finansiering från Energimyndigheten.

Vill du och ditt företag vara med involverade i arbetet? Just nu söker vi deltagare till såväl enkätstudie som fokusgrupper där vi ska diskutera förutsättningar, behov och struktur för ett framtida kluster.

Kontakta projektledare Anna Wolf på anna.wolf@powercircle.org för att veta mer.

Fakta: Vad ingår i smarta elnätsbranschen?
Det finns många tekniker och system som ingår i smarta elnätsbranschen. Företag i smarta elnätsbranschen arbetar med bland annat integration av förnybar och decentraliserad energi, laddinfrastruktur för elfordon, realtidsövervakning och styrning, avancerad mätinfrastruktur, system för förbrukarflexibilitet och teknik för styrning och kontroll av transmission och distribution.

Power Circle samlar den nya energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med de 60 partnerföretagen verkar Power Circle för hållbar utveckling genom elektrifiering. Bland partnerföretagen finns energiföretag, teknikleverantörer, tjänsteföretag, lärosäten och andra organisationer. Verksamheten inriktas på nätverk, kunskapsspridning, demonstration och påverkan inom framtidsfrågor såsom framtidens elnät och energilager, elektrifiering av transporter samt förnybar energi.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.