2014-11-07 09:00Blogg

En heldag där alla pratade om Dig!

Vi på Power Circle är oerhört nöjda och stolta över den energirika, fartfyllda och inspirerande dagen igår på Power Circle Summit. Det beröm som satte sig extra mycket hos mig var att många tyckte att eventet hade stort underhållningsvärde – tänk att få mixa bra diskussioner, framåtanda och underhållning!

”Politiken ligger ett par steg efter tekniken i energifrågan” konstaterade Energiminister Ibrahim Baylan ödmjukt under sitt besök på Power Circle Summit. Jag såg många som nickade bland åhörarna. Men vilket bra ingångsvärde för den kommande energikommissionen! Ett annat viktigt värde för energikommissionen att ta med är det som blev det genomgående temat för hela dagen och som alla talare pratade om, nämligen Dig – kunden!

Kunden är bäst!

Jonas Abrahamsson (E.ON) sade på morgonen att krävande kunder är det bästa man kan ha för verksamhetsutvecklingen. Jonas såg även att den politiska viljan inte skiljer sig mycket ifrån hur deras kunder tänker – för man får inte glömma bort att väljarna och kunderna är samma personer. Lotta Brändström (Göteborg Energi) underströk detta påstående på eftermiddagen och menade att kundens ställning stärks mer och mer. Men hur ombytlig är egentligen jag som kund? Lotta reflekterade över att hon själv alltid köper samma bilmärke, samma tandkräm, samma försäkring mm – kanske överskattar vi kundernas vilja att välja?

När Cajsa Bartusch (Uppsala Universitet) kommenterade Samordningsrådets rekommendationer om smarta elnät och tryckte hon på vikten av beteenden. Beteendeförändringar sker inte över en natt, och därför är det viktigt att beteendevetenskapen och tekniken börjar jobba tillsammans med dessa frågor, inte parallellt. Vi behöver även jobba tillsammans på relationen med kunderna!

Kunden äger!

Bo Normark (Power Circle) berättade att mer och mer av investeringarna i energibranschen görs av privatpersoner. I Tyskland ägs 51 % av den förnybara energin av privatpersoner och lantbrukare och av Tysklands totala elproduktion är 5-6 % privatägd. Ett extra spännande uttalande från Normark var att det inte längre är i styrelserummen som takten i utvecklingen bestäms – utan vid köksborden!

Energimyndigheten berättade att de i deras satsning på innovativa miljöteknikföretag enbart finansierar företag som har en kravställande kund. Detta är ett viktigt och bra sätt att säkerställa att det verkligen finns ett behov av innovationen.

Kunden bestämmer!

Diskussionerna under dagen behandlade även elnätens vara eller icke-vara i framtiden. Tomas Kåberger (Chalmers, Förnybarhetsrådet) spekulerade kring att fler och fler vill vara självständiga och slippa elnätsräkningen och kopplar därför ur sig från elnätet. När fler kopplar ur sig måste färre kunder dela på kostnaden för elnäten, vilket gör att det blir ännu mer lönsamt att koppla ur sig och så vidare. Det kommer krävas både snabbhet, ödmjukhet och flexibilitet av energibolagen framöver menade Bo Dahlbom (SUST). Malin Thorsén (Svensk Energi) toppade den diskussionen med det genomtänkta och rätt-i-tiden uttalandet att man bör se elnätsverksamheten som en trygghetsleverantör, snarare än en leverantör av en teknisk lösning. Då får elnäten ett riktigt värde! Med tanke på detta var det extra passande att en ny spelare på energimarknaden nämligen Verisure och Dick Seger på eftermiddagen presenterade Verisures slogan som är ”It’s a human right to feel safe and secure”.

Vi vill tacka våra excellenta talare, vår fantastiska moderator och våra kompetenta åhörare för den härliga stämningen som vi skapade tillsammans!

/Malin Hansson, Projektledare Power Circle AB

(Glöm inte lägga in 5 maj i kalendern redan nu för Power Circle Summit 2015!)Om Power Circle

Power Circle samlar den nya energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med cirka 70 partnerföretag verkar Power Circle för hållbar utveckling genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på nätverk, kunskapsspridning och påverkan inom framtidsfrågor som smarta elnät, energilager, elektrifierade transporter och förnybar energi.


Kontaktpersoner

Johanna Lakso
Verkställande Direktör
Johanna Lakso
Arbetar övergripande med framtidens elsystem, elektrifierade transporter och energilösningar med systemnytta