2019-04-16 07:28Blogg

Inspirerande filmer på e-mobility och elbilsområdet

null

Det har kommit mycket bra video-content under våren – allt från feta lanseringar, smala vloggar och pepp-talk till fördjupande informationsfilmer om elektrifieringen i transportsektorn. Varför inte ta och bryta av med lite kvalitativ kompetensutveckling? Unna dig! Här kommer mina bästa tips, vi börjar med filmerna med riktigt stor budget ;-) …

Från bilbranschen

Först har vi såklart nyhetshöjdpunkterna med lanseringen av Polestar 2 och Tesla modell Y.

Tomas Ingenlath i sin gula skinnjacka och extremt vältajmade event med inhyrd applåderande publik (lite väl kinesiskt?) draperat av CAD-videos och i pratet fokus på vad de ska göra vs Elon i sin vanliga dova tröja/kavaj som pratar om det lagacy som byggts de senaste 10 åren och som bara lovar fortsätta. Undertecknad kommenterade lanseringen av Polestar 2 i Di-TV.

På temat biltillverkarnas kommunikation tycker jag Audis e-tron-reklamfilm ”Not for you”lockar fram elbilsleenet och BMWs ”ghost car” ger en lite oväntad vinkel.

Informationsfilmer

Gällande informationsfilmer har vi så klart våra egna som vi gjorde med Bil Sweden, MRF, Elsäkerhetsverket och IVL. Säker laddning. är en film om fördelen med en laddbox som tar upp allt från elsäkerhet till laststyrning.

Batteriers miljöpåverkan enar fronten i miljöfrågan. Många av Power Circles partners gör också informationsvideo och ska jag välja en som kändes spot on blir det eways film om hur lätt det kan vara att betala för sin laddning. De har integrerat Swish vilket känns både naturligt och som ett fint bevis att det kan gå lätt att göra rätt.

När det gäller miljöpåverkan har även Uniti-gänget gjort en 15-minuters-film där forskare och celebriteter duggar tätt. Den är riktigt bra, kolla Uniti, are electric cars really sustainable.

Slå hål på myter

Dessutom har BiodrivÖst och energimyndigheten publicerat filmer för att ”slå hål på myter” kring elbilar. Biodriv-östs tecknade film med den hjälpsamma elbilen är riktigt gullig. Oklart om det är myten att elbilar inte kan bogsera (Rivians R1T har en dragvikt på 11000 pounds, det räcker till att dra det mesta =) eller att de inte kan köra långt som spräcks hårdast? Kul inlägg i 22 kW-debatten också.

Energimyndigheten har flera andra på samma tema under temat ”myt eller sanning”:

Gåshud och prestanda

Avslutningsvis lite hårresande uppvisning av elbilars prestanda.

Audi har inte helt dålig fingertoppskänsla när det gäller att skapa dramatik och sätta sina bilar i märkliga miljöer. Eller vad sägs om att köra uppför en av alpernas brantaste pister ”The Streif”?

En norsk stolthet när det gäller elbilsvloggande är Björn Nyland. Den här duellen mellan Hummer och Teslas Model X är en riktig nagelbitare.

När det gäller dueller. Bittiska Carwow har en legendarisk SUV-duell. Älskar du inte genren: dragracing-vloggar med Teslor mot bränsledrivna superbilar lär du härmed vara fast för alltid. Det är ett djupt kaninhål på youtube! I den här filmen gör Tesla model X och Lamborgini Ursus upp på strippen – du kan aldrig gissa vad som hände sen…

Inspirationskapitlet

Ska ni se en elbilsfilm på youtube så måste det bli Tony Seba, framtidsforskaren från Californiens prestigeuniversitet Stanford. Youtubeföredraget ”Clean Disruption - Energy & Transportation” från 2017 är epokavgörande, ögonöppnande och otroligt underhållande.

Glad påsk!

Daniel Kulin, sakkunnig e-mobility Power CircleOm Power Circle

Power Circle samlar den nya energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med de cirka 60 partnerföretagen verkar Power Circle för hållbar utveckling genom elektrifiering. Bland partnerföretagen finns energiföretag, teknikleverantörer, tjänsteföretag, lärosäten och andra organisationer. Verksamheten inriktas på nätverk, kunskapsspridning, demonstration och påverkan inom framtidsfrågor såsom framtidens elnät och energilager, elektrifiering av transporter samt förnybar energi.


Kontaktpersoner

Daniel Kulin
Tidigare anställd
Daniel Kulin
Arbetar med frågor om elektrifiering av transportsektorn, laddinfrastruktur, vehicle-to-grid, flexibilitet i transportsektorn