2018-02-02 08:30Blogg

Vi laddar för 2018 års elbilar!

null

Nytt år, nya möjligheter brukar det ju låta. Det gäller även för bilmarknaden. 2017 var något av ett mellanår för de rena elbilarna, men 2018 ser desto bättre ut. Världens laddbara bilar ökar i hög takt och detta år kan bli året då vi får se hockeyklubba-effekten. En anledning till detta är alla de nya elbilar som 2018 har att bjuda på. Här får ni en förhandstitt.

 

Jaguar I-PACE – 500 km

Detta blir Jaguars första elbil och rykten säger att fler modeller kommer att följa. De första bilarna kommer troligen till Sverige under andra halvan av 2018. Bilarna har ett 90 kWh batteri som kommer kunna ta dig 500 kilometer på en laddning.

Nissan Leaf – 380 km

En av de populäraste elbilarna både i Sverige och i världen kommer nu i uppdaterad version. Snyggare utseende, längre räckvidd och nya funktioner kan nu locka många. Batteriet på 40 kWh kan ta dig 380 kilometer på en laddning och priset sägs hamna under 350 000 kronor.

Tesla Model 3 – 500 km

De första exemplaren rullar redan i USA. Eventuellt får vi se någon enstaka Model 3 med norskt registreringsnummer i Sverige i slutet av året. Men vill du ha en själv får du nog ställa dig i kö och har du tur får du din nästa år.

Opel Ampera-e – 520 km

För er som sett fram emot denna bil har jag en glad nyhet. Orderböckerna kommer åter igen öppna i januari och Opel försöker få loss så många som Ampera-e som möjligt från GM.

Audi e-Quattro – 500 km

Audis kommande SUV, som ofta kallas Model X utmanaren kommer troligen i år och sätter Audis varumärke e-Tron på elbilskartan. Ett 95 kWh stort batteri skall ta dig upp till 50 mil på en laddning vilket bör räcka för personer med kronisk räckviddsångest. Kommer under andra halvan av året och priset sägs hamna på cirka €40 000.

BMW i3 – 300 km

Tredje versionen av BMWs elbil i3 möjliggörs av att batteriutveckling går snabbt framåt. Ett 42,5 kWh stort batteri möjliggör längre räckvidd, men i övrigt samma bil. För den som vill ha lite mer sport och action i tillvaron finns bilen i i3S-utförande som ger bättre acceleration och möjligheten att välja röd kaross bland annat.

Hyundai Kona EV – 340 km

Min egen favorit som jag tippar kommer sälja riktigt bra under året. Storebror till succéelbilen Ioniq. En SUV med 50 kWh batteri, räckvidd på 340 km och ett pris på cirka €35 000. Vad kan gå fel?

KIA Niro EV – 320 km

KIA visade upp SUV:en Niro i elversion för någon dag sedan på CES i Las Vegas. Rykten säger att specifikationerna liknar Hyundai Kona EV med ett 64 kWh batteri som kan ta dig 380 km (EPA) på en laddning. Priset sägs hamna under €35 000.

Jokrarna

Självklart finns det ett antal jokrar i spelet. Den kinesiska elbilsmarknaden har vuxit rejält och det är inte helt omöjligt att vi får se en och annan kinesisk elbil i Europa under året. Jag satsar mina pengar på NIO ES8. En SUV som går 350km på en laddning. Förutom elbilarna så kommer ju också ett antal nya laddhybrider. Bland annat Volvo XC40. Så 2018 kanske inte blir ett mellanår ändå? Vi ser i alla fall fram emot alla nya elbilar som kommer under 2018 och har utsett våra favoriter. Vilken är din favorit?

/Mazdak Haghanipour, Sakkunnig Elbilar & LaddinfrastrukturOm Power Circle

Power Circle samlar den nya energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med de cirka 60 partnerföretagen verkar Power Circle för hållbar utveckling genom elektrifiering. Bland partnerföretagen finns energiföretag, teknikleverantörer, tjänsteföretag, lärosäten och andra organisationer. Verksamheten inriktas på nätverk, kunskapsspridning, demonstration och påverkan inom framtidsfrågor såsom framtidens elnät och energilager, elektrifiering av transporter samt förnybar energi.


Kontaktpersoner

Daniel Kulin
Tidigare anställd
Daniel Kulin
Arbetar med frågor om elektrifiering av transportsektorn, laddinfrastruktur, vehicle-to-grid, flexibilitet i transportsektorn