Blixt vann Innovationsrace 2018 och första priset på 100 000 kronor. Innovationsracet, som anordnas av Energimyndigheten och InnoEnergy är en del av energikonferensen Power Circle Summit som i år berörde temat – paradigmskifte på energimarknaden. På andra plats kom Altris som fick 50 000 kr och på tredje plats kom Epishine med en vinst på 25 000 kr.
Energimyndigheten och InnoEnergy genomför varje år ett Innovationsrace där tio energirelaterade start-ups får pitcha sina idéer. Finalen är del av konferensen Power Circle Summit. Årets förstaplats gick till företaget Blixt och juryns motivering till det vinnande bidraget löd:
”Ett bolag med potential inom flera områden med möjlighet att reducera material- och energiförbrukning. Trots sin korta historik möter de kunder och väcker intresse på en mångmiljardmarknad.”
– Vi är så glada och stolta över att ha vunnit. Eventet har varit roligt och hållit hög kvalitet, säger Trued Holmquist, vd på Blixt.
Innovationsbolaget Blixt arbetar med att göra digitala automatsäkringar och därmed öppna upp för nya tjänster mot slutanvändare och energibolag. Tjänster som inte är möjliga med traditionella mekaniska säkringar.
– Prispengarna kommer väl till pass eftersom vi behöver köpa in en skrivare som skriver ut tvålagerkretskort, säger Charlotta Holmquist, ekonomichef på Blixt.
På andra plats kom Altris med sin miljövänliga batteriteknik och på tredje plats kom Epishine som gör organiska solceller.
– Det är inspirerande att se så många företag med innovativa idéer inom energiområdet. Många företag har verkligen potential att vara med och bidra till omställningen tillsammans med den etablerade branschen, säger Olle Johansson, vd Power Circle.
Affärspotential, innovationshöjd och hållbarhet
Innovationsrace är ett årligt evenemang för att lyfta innovationer med energirelevans. Tio innovationsföretag pitchar sina innovationer till konferensdeltagarna på 200 sekunder och publiken ska sedan rösta fram tre finalister.
Publiken röstar efter hur väl innovationen följer kriterierna affärspotential, innovationshöjd och bidrag till ett hållbart system.
– Vi vill från Energimyndighetens sida lyfta att det finns många bra innovationer hos små och medelstora företag som kan bidra till att övervinna klimatproblemen, säger portföljutvecklare Andreas Stubelius Energimyndigheten.
De tre start-ups med flest röster går till final. I finalen får sedan en jury, efter ytterligare en pitch, avgöra hur innovationsbolagen placerar sig. Juryn i Innovationsrace 2018 bestod av:
Jane Walerud, Investerare – Walerud Ventures
Malin Carlström, Senior VP Northern Europe – ABB Technology Ventures
Mimmi Hedelin, Investment Manager Technology – Industrifonden
Markus Berglund, Business Creation Manager – InnoEnergy Scandinavia
Anneli Eriksson, Chef Avd, Affärsutveckling, Energimyndigheten
Framgång för tidigare vinnare av Innovationsrace
Climeon vann Innovationsrace 2016. Sedan dess har det gått bra för dem. Idag är de börsnoterade och värderas till ungefär 2 miljarder. De har en teknik som gör el av spillvärme. Efter innovationsracet har de kammat hem ett flertal affärer på att göra el av geotermisk värme.
Sofie Allert, vd på Swedish Algea Factory, vann Innovationsrace 2017 och prispengarna gick direkt in i den produktionsanläggning som de byggt under året. Deras innovation är en beläggning från alger som ökar verkningsgraden på solceller markant.
Nästa års upplaga av Power Circle Summit går av stapeln 7 maj 2019 och då ges fler möjligheter att lyfta innovationer inom energiområdet.
Power Circle samlar den nya energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med cirka 70 partnerföretag verkar Power Circle för hållbar utveckling genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på nätverk, kunskapsspridning och påverkan inom framtidsfrågor som smarta elnät, energilager, elektrifierade transporter och förnybar energi.