2021-11-10 11:58Nyheter

Flexibla lösningar i fokus i Power Circles nya Utvecklingssamtal

Nu lanserar Power Circle ett nytt serieformat under namnet Utvecklingssamtal - om frågor relaterade till elsystemets utveckling. I det första avsnittet möter vi Daniel Kulin från Svensk Vindenergi, Jesper Björkman från Krafthem och Dan-Eric Archer från CheckWatt. Tillsammans har de diskuterat hur flexibla lösningar kan bidra till robusta elnät. 

– På Power Circle arbetar vi med frågor som berör framtidens elsystem, och i vårt arbete vänder vi oss ofta till våra nästan 100 partnerföretag för att utforska framtidsfrågor och skapa kunskap tillsammans. Med Utvecklingssamtal vill vi inspirera hela branschen till dialog när det kommer till frågor om elsystemets utveckling, berättar Elham Kalhori, projektledare på Power Circle. 

Initiativet bakom den nya serien är en vidareutveckling av Power Circles tidigare reportageserie Möt våra partners, som varje år presenterat enskilda partners och viktiga frågor i deras verksamheter.  

– Vi har en otroligt spännande bredd i vårt partnernätverk och våra partners representerar tillsammans hela energibranschen. Därför ville vi utveckla partnerreportagen till ett format där organisationerna får mötas och samtala med varandra, för att öppna upp ett rum där fler får möjlighet att inspireras av tankegångarna, berättar Johanna Lakso, vd för Power Circle.  

I den första delen av Utvecklingssamtal får vi möta Daniel Kulin från Svensk Vindenergi, Jesper Björkman från Krafthem och Dan-Eric Archer från CheckWatt. Tillsammans har de fått diskutera hur flexibla lösningar kan bidra till robusta elnät. I samtalet går de djupare in på hur flexibla lösningar i elsystemen kan stimuleras, vilka behov som finns hos dagens flexibilitetsaktörer och om det finns något vi överskattar respektive underskattar när det kommer till flexibla lösningar. 

– Flexibla lösningar blir oerhört viktiga i det elsystem vi är på väg emot, det visar både Svenska kraftnäts långsiktsprognos och andra studier. Därför är det spännande att lyssna till olika aktörers resonemang kring var vi behöver tänka nytt och var vi kan vara om fem år från idag, säger Johanna Lakso. 

Detta är det första avsnittet av Utvecklingssamtal - en serie som tar upp olika teman kring elsystemets utveckling. Avsnitten är 20–30 minuter långa, ungefär som en podd i videoformat. 

Se det första utvecklingssamtalet här. Om Power Circle

Power Circle samlar den nya energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med cirka 90 partnerföretag verkar Power Circle för hållbar utveckling genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på nätverk, kunskapsspridning och påverkan inom framtidsfrågor som smarta elnät, energilager, elektrifierade transporter och förnybar energi.


Kontaktpersoner

Elham Kalhori
Expert Elmarknader
Elham Kalhori
Arbetar med frågor om framtidens elsystem, flexibilitet och marknader.