2019-11-12 14:12Nyheter

Möt våra partners: Rexel ser att alla innovationer måste samverka med varandra

null

Svenska elgrossisten Rexel är mitt i en förändringsresa. Visionen är att bli Sveriges mest moderna energiteknikdistibutör. Med hjälp av både hårdvara och smarta plattformar vill Rexel göra det enkelt för sina kunder att ta del av alla smarta innovationer som nu ser dagens ljus.

– Det pågår en boom just nu i elvärlden, inom elektriska fordon, energieffektivisering i fastigheter, lagring och på en rad andra områden. Men för att dessa innovationer ska komma till sin rätt så måste de samverka med varandra, och det måste bli enklare för kunderna att använda dem, förklarar Mikael Ångman, ansvarig för digitala lösningar och tjänster på Rexel.

Rexel erbjuder produkter och tjänster för energieffektivisering och minskat klimatavtryck – inom områden som solenergi, energibesparande belysning, energilagring, laddsystem för el- och laddhybridbilar och fastighetsautomation.

Rexolution Laddsystem

– De här områdena utvecklas snabbt tack vare digitaliseringen och teknikutvecklingen. Vi ser en framtid där alla dessa områden kopplas ihop och skapar fina synergier. Och det är där vi kan göra en insats för både våra kunder och klimatet.

Bland kunderna finns elinstallatörer, infrastrukturbolag, energibolag och fastighetsbolag inom både privat och offentlig sektor. Just fastighetsägare är målgruppen för Rexolution Laddsystem, en ny tjänst som väl exemplifierar hur Rexel vill tillgängliggöra ny energiteknik. Det handlar om att erbjuda en komplett lösning för något som annars kan vara svåröverskådligt, nämligen elbilsladdning.

Komplett lösning

– Rexolution Laddsystem är en helhetslösning för fastighetsägare som vill erbjuda möjligheten att ladda elbilar. Elbilsladdning är ett typiskt område där kunderna behöver hjälp. Det växer snabbt, det är svårt att veta vilken standard man ska välja och det behövs både mjuk- och hårdvara. Det här gör det svårt för en fastighetsägare att själv bygga ihop en lösning, förklarar Mikael Ångman.

En fastighetsägare, vare sig det är en bostadsrättsförening eller en offentlig fastighetsägare, som vill erbjuda elbilsladdning, måste idag tänka i flera olika steg. Laddhårdvara måste så klart installeras, men det behövs också ett administrativt system, supporthantering och ett betalsystem. Allt detta ingår i Rexolution Laddsystem.

– Vi tar hand om hårdvara och installation, och kopplar på en digital plattform i appformat som sköter all administration och kundhantering – samt fakturering till dem som parkerar. Det är den här typen av lösningar som behövs för att hjälpa energiomställningen i Sverige på traven, av flera anledningar.

V2G viktig kugge

Mikael Ångman menar att lösningar som underlättar för kunden också kan göra nytta i ett allt mer elektrifierat energisystem.

– Smart laddning eller V2G (vehicle to grid) är en viktig kugge här. Att kunna ansluta bilarna som en del i elnätet, för att balansera effekttoppar, kommer att bidra i omställningen till ett fossilfritt samhälle.

Detta reportage är del av en serie där Power Circles partnerföretag, ett i taget, lyfter framtidsfrågor och en inblick i sin verksamhet.

Text: Big Words Publishing
Bild: RexelOm Power Circle

Power Circle samlar den nya energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med de cirka 60 partnerföretagen verkar Power Circle för hållbar utveckling genom elektrifiering. Bland partnerföretagen finns energiföretag, teknikleverantörer, tjänsteföretag, lärosäten och andra organisationer. Verksamheten inriktas på nätverk, kunskapsspridning, demonstration och påverkan inom framtidsfrågor såsom framtidens elnät och energilager, elektrifiering av transporter samt förnybar energi.


Kontaktpersoner

Johanna Lakso
Verkställande Direktör
Johanna Lakso
Arbetar övergripande med framtidens elsystem, elektrifierade transporter och energilösningar med systemnytta