Power Circle startar nu projektet Energigemenskaper som stöttar elnätet i samarbete med Tyréns, ViaEuropa, Öresundskraft och Jämtkraft Elnät. Projektet syftar till att undersöka hur energigemenskaper på bästa sätt kan bidra med lokala nyttor till elnätet och vilka förutsättningar som krävs för att realisera dessa möjligheter.
Energigemenskaper har ökat i popularitet i Europa, och har även börjat etablerats i Sverige. Fokus i de flesta projekt har dock varit på att främja lokal elproduktion och energidelning. Hur energigemenskaper påverkar de lokala elnäten är ännu inte utrett. Genom att kombinera modern digital styrning och prognostisering med lokal elproduktion, lagring och flexibilitet kan energigemenskaper teoretiskt möjliggöra ett mer effektivt utnyttjande av elnätets befintliga resurser. Trots att dessa fördelar ofta nämns är det fortfarande oklart i vilken utsträckning dessa nyttor kan kvantifieras, vad de skulle innebära för elnätens utveckling på både lokal och samhällelig nivå, samt vilka policyåtgärder och tekniska lösningar som behövs för att få dem på plats.
– Med detta projekt vill vi ta ett viktigt steg mot att konkretisera energigemenskapers påverkan på elnätet. Genom att kvantifiera de potentiella nyttorna och identifiera de policyåtgärder och tekniska förutsättningar som krävs för att frigöra denna potential, hoppas vi kunna skapa en väg framåt för större nyttiggörande av lokal elproduktion och flexibilitet, säger Anna Wolf, vice vd på Power Circle och projektledare för projektet.
Projektet kommer att undersöka om det går att kvantifiera de nyttor som en energigemenskap skulle kunna bidra med lokalt till elnätet, samt vad som behövs för att frigöra dessa nyttor. Det kommer även att analysera skillnader mellan parallella likströmsnät och virtuell avräkning samt utvärdera vilka digitala verktyg som behöver utvecklas och implementeras.
Projektet leds av Power Circle och kommer att pågå mellan februari 2025 och juli 2026. Det finansieras delvis av Energiforsk och resultatet kommer att presenteras i en slutrapport, ett faktablad och vid ett slutseminarium. Resultaten kommer att inkludera policyförslag och tekniska rekommendationer och spridas till myndigheter, elnätsföretag och andra relevanta aktörer.
Projektmål i korthet:
Kvantifiera nyttor som energigemenskaper kan bidra med i det lokala elnätet.
Undersöka skillnader mellan parallella likströmsnät och virtuell avräkning.
Utvärdera vilka digitala lösningar och tekniker som behöver utvecklas och/eller implementeras.
Beskriva den policyutveckling som behövs för att frigöra nyttorna.
För mer information om projektet, läs mer på powercircle.org eller kontakta Anna Wolf.
Power Circle samlar energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med våra cirka 100 partnerföretag verkar Power Circle för att accelerera den hållbara utvecklingen genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på att bygga nätverk och kunskap inom framtidsfrågor som smarta elnät, flexibilitet, energilager och elektrifierade transporter.