2018-06-05 14:00Pressmeddelande

Lerums kommun och Ryska Posten vinnare av Laddguldet 2018

Den kommun och det företag som bidragit mest till omställningen till laddbara fordon belönas med Laddguldet, som delas ut årligen av tankesmedjan Fores, Fortum Charge & Drive och Power Circle. Nu har Laddguldet 2018 delats ut – årets vinnare är Lerums kommun och Ryska Posten.

Laddguldet delas ut för andra året i rad. Nytt för i år är att även fem företag nominerades i en ny kategori. Finalisterna valdes ut för att de alla driver utvecklingen mot en framtida eldriven transportsektor som i sin tur bidrar till minskade utsläpp och ett bättre klimat

-För att nå målet att transportsektorns koldioxidutsläpp ska minska med 70 procent till 2030 måste omställningen få ordentligt fart. Här spelar både landets kommuner och företag en direkt avgörande roll, säger Lillemor Eriksson, Marketing Manager, Fortum Charge & Drive.

2018 års vinnare i kommun-kategorin är Lerums kommun, följda av Eskilstuna kommun och Linköpings kommun på andra respektive tredje plats. På delad fjärdeplats kommer Göteborg och Orust.

- Omställningen till hållbara transporter kräver föredömen som visar vägen, och Laddguldets topptrio Lerum, Eskilstuna och Linköping är just den inspirationskälla och åtgärdskatalog Sverige och världen behöver. Tillsammans med de ledande företagen hjälper de Sverige att ta Guld i klimatsmarta transporter, säger Fores vd Mattias Goldmann.

Enligt juryns motivering är Lerum ”ett föredöme att inspireras av. Under 2017 har ett stort antal elbilar levererats till den kommunala verksamheten, och laddinfrastrukturen för allmänheten har nyligen byggts ut ordentligt. Visionen är att vara Sveriges ledande miljökommun år 2025.”

Det företag som under 2017 bidragit mest till omställningen till laddbara fordon är Ryska Posten. På andra plats kommer Taxi Stockholm, följda av Move About. TV4 och Mathem kommer på delad fjärde plats.

- Företagen är en viktig motor i omställningen och det är därför extra roligt att i år kunna lyfta upp dessa tre goda exempel som på olika sätt och med helt olika förutsättningar valt att bana väg för elektrifieringen av transportsektorn, säger Anna Wolf, sakkunnig energisystem & smarta nät, Power Circle.

”Budfirmor kör många mil och Ryska Posten har visat vägen genom att tidigt börja använda elbilar, själva etablera laddplatser där det saknats och tydligt visa kunden och omvärlden hur gröna de olika fordonen är”, lyder juryns motivering.

För kontakt med pristagarna, vänligen kontakta:

Lerum: Micaela Holmberg, Utvecklingsledare Miljö, 073-684 10 90
Eskilstuna: Anna Lindén, Utvecklare, 072-997 34 13
Linköping: Linda Malmén, Hållbarhetschef, 013-262 758
Ryska Posten: Emma Lindholm, Marknadsföringsansvarig, 076-774 81 81
Taxi Stockholm: Natalia Santos, Kommunikationsansvarig, 070-788 27 35
Move About: Mikael Kilter, 031-799 28 04

För mer information om Laddguldet, vänligen kontakta:

Lillemor Eriksson, Marketing Manager, Fortum Charge & Drive, 070-090 28 85
Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores med 2030-sekretariatet, 070-309 00 45
Anna Wolf, sakkunnig energisystem & smarta nät, Power Circle, 070-954 00 02
Per-Oscar Hedman, presschef Fortum Sverige, 070-214 75 45

Om Laddguldet

År 2030 ska hela transportsektorns klimatpåverkan ha minskat med 70%. Det kräver att man driver på från alla håll, och därför instiftade Fortum Charge & Drive, 2030-sekretariatet och Power Circle tävlingen Laddguldet. 2017 var första året för tävlingen Laddguldet – Sveriges bästa elbilskommun. Vinnare blev Gävle, följt av Östersund och Falun som tog hem andra respektive tredje plats.

Tävlingen är öppen för alla att nominera den kommun eller det företag man tycker gör ett bra jobb samt att nominera en eldsjäl som borde uppmärksammas.

Juryn tar bland annat hänsyn till volymer, fordon och laddplatser, i kommunal respektive privat regi, samt vilka informationsinsatser som görs. Ytterligare två nya kriterier lades till i år: tillväxten av elbilar och laddinfrastruktur i jämförelse med föregående år.

Juryn består av Tobias Henmark, landschef för Fortum Charge & Drive i Sverige; Lillemor Eriksson, marknadschef Fortum Charge & Drive; Mattias Goldmann, vd Fores; och Anna Wolf, sakkunnig energisystem & smarta nät, Power Circle.Om Power Circle

Power Circle samlar den nya energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med cirka 70 partnerföretag verkar Power Circle för hållbar utveckling genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på nätverk, kunskapsspridning och påverkan inom framtidsfrågor som smarta elnät, energilager, elektrifierade transporter och förnybar energi.


Kontaktpersoner

Johanna Lakso
Verkställande Direktör
Johanna Lakso
Arbetar övergripande med framtidens elsystem, elektrifierade transporter och energilösningar med systemnytta