2024-10-01 07:03Nyheter

Power Circle och UppFlex lanserar kortfilm om flexibilitet 

En bild som visar texten "UppFlex lanserar kortfilm om flexibilitet" och ett foto på Johanna Lakso, vd på Power Circle, mot en bakgrund av Uppsala med ett blått filter över och nätverkssymboler.Film om flexibilitet från Power Circle och UppFLex, Johanna Lakso

Projektet UppFlex, där Power Circle deltar, släpper idag en kortfilm om flexibilitet. Genom att sprida kunskap om flexibilitet hoppas Power Circle kunna bidra till att fler resurser nyttjas och att de kapacitetsutmaningar som uppstår i takt med samhällets elektrifiering kan hanteras på ett hållbart sätt.  

Filmen, som tagits fram av det tvärvetenskapliga samverkansprojektet UppFlex, förklarar på ett enkelt och engagerande sätt hur flexibilitetsmarknader fungerar och varför flexibilitet är avgörande för att skapa ett hållbart och effektivt energisystem. Filmen är en del av projektets mål att sprida kunskap och underlätta deltagande på dessa marknader, särskilt för aktörer vars kärnverksamhet inte ligger inom energiområdet. 

I den nyligen lanserade rapporten från projektet framkom det att många potentiella flexibilitetsleverantörer, såsom fastighetsägare och småindustrier, är positivt inställda till att bidra med flexibilitet, men att osäkerhet kring regelverk, standarder och marknadskrav gör att flexibilitetsfrågan ofta inte prioriteras internt. Många aktörer saknar dessutom kunskap om flexibilitet generellt, och interna processer för att arbeta med flexibilitet brister, trots att viljan att bidra till samhällsnytta är hög. 

För att möta några av dessa utmaningar har UppFlex utvecklat verktyg som Flexkompassen, och nu också denna kortfilm, som ger en tydlig och pedagogisk överblick av hur lokala flexibilitetsmarknader fungerar och lyfter vikten av flexibilitet för att hantera utmaningar i elnäten på ett resurseffektivt sätt. Filmen syftar till att minska osäkerheten och underlätta för fler aktörer att delta på flexibilitetsmarknader, genom att förklara hur man kan använda sina resurser – oavsett om de är stora eller små – för att bidra till ett stabilare och mer effektivt elsystem. 

– Vi har sett att kunskapshöjning är avgörande för att fler ska kunna delta på flexibilitetsmarknaderna. Många aktörer vill bidra, men osäkerhet kring regelverk och processer kan vara ett hinder. Genom denna film hoppas vi kunna förtydliga hur systemet fungerar och inspirera fler att delta, säger Anna Wolf, elsystemexpert och vice vd på Power Circle, som deltagit i projektet UppFlex. 

En viktig slutsats från projektet är att standardisering och harmonisering av de lokala marknaderna är avgörande för att förenkla processen för aktörer som vill delta i flera kommuner. Filmen lyfter även fram aggregatorrollen, en nyckelfunktion som möjliggör för mindre aktörer att gå samman och delta på marknaden, trots att deras individuella flexibilitetsvolymer är för små för att själva nå upp till budgränsen på marknaderna. 

Genom att sprida kunskap om flexibilitet och göra det enklare för fler att delta, hoppas UppFlex kunna bidra till att fler resurser nyttjas och att de kapacitetsutmaningar som uppstår i takt med samhällets elektrifiering kan hanteras på ett hållbart sätt. 

Kortfilmen finns nu tillgänglig på projektets hemsida och riktar sig till alla som vill få en bättre förståelse för hur flexibilitetsmarknader fungerar och varför det är så viktigt att vi utnyttjar flexibiliteten i vårt elsystem. 

 

OM PROJEKTET  

Projektet UppFlex – ett samlat (aktörs-)grepp om kapacitetsutmaningen i Uppsalaregionen, har mellan april 2023 och juni 2024 samlat olika aktörers erfarenheter från den lokala flexibilitetsmarknaden som funnits i Uppsala under fem vintersäsonger. Projektet UppFlex har arbetat med att utveckla olika typer av affärsmodeller avseende flexibilitet och öka kunskapen om dessa aktörers drivkrafter och hinder att bidra till att frigöra mer flexibilitet i Uppsalaregionen. UppFlex har genomförts i samverkan med Vattenfall Eldistribution, STUNS, Power Circle och Uppsala kommun, och letts av forskargruppen USER vid Uppsala universitet.  

För mer information om UppFlex och dess resultat, besök projektets hemsida. 

Läs slutrapporten på Power Circles hemsida.
Läs mer om Flexkompassen hos  Uppsala universitet
Se filmen på Power Circles YouTube-kanal. 



Om Power Circle

Power Circle samlar energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med våra cirka 100 partnerföretag verkar Power Circle för att accelerera den hållbara utvecklingen genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på att bygga nätverk och kunskap inom framtidsfrågor som smarta elnät, flexibilitet, energilager och elektrifierade transporter.


Kontaktpersoner

Anna Wolf
Vice VD & Expert Elsystem
Anna Wolf
Arbetar främst med frågor om energilager, elektrifiering, systemintegration, förnybar energi och flexibilitet mellan energisystem