Idag publicerar Power Circle en rapport om publik laddning i städer för boende som inte har tillgång till egen parkering. Rapporten kartlägger ansvar och roller, olika typfall och kostnader för publik laddning i stadsmiljö, samt visar på goda exempel och innovativa lösningar som kan förenkla och tillgängliggöra laddning på ett mer effektivt sätt.
Personbilsflottan fortsätter att elektrifieras och elektrifieringen är huvudspåret för att vi ska klara våra klimatmål. En förutsättning för att det ska vara smidigt och kostnadseffektivt att äga och köra laddbart är att det finns tillgång till laddning vid hemmet till ett rimligt pris. Hittills har det därför varit en övervägande del av elbilköparna som varit boende i småhus och därmed har rådighet över sin egen parkering. Samtidigt bor nästan hälften av Sveriges hushåll i flerbostadshus. För att omställningen ska bli rättvis och elektrifieringstakten inte ska mattas av är det viktigt att även denna målgrupp får tillgång till laddning. Hur och var den laddningen ska komma på plats undersöks i projektet El för ännu fler som Power Circle varit en del av under två års tid, där den nya rapporten utgör en del av resultaten.
– Att lösa hur den stora mängd hushåll som inte har rådighet över sin egen parkering ska få tillgång till någon typ av hemmaladdning kommer bli avgörande för att elektrifiering ska kunna gå i den takt som vi vill och som är nödvändig, säger David Mowitz, expert inom E-mobility på Power Circle.
Rapporten kartlägger vilka aktörer och faktorer som påverkar utbyggnaden av publik laddning i städer, samt vilka kostnader som är avgörande för att laddstationer i olika typfall ska kunna vara kommersiellt gångbara. Resultaten bygger på intervjuer och workshops med aktörer genom hela värdekedjan samt insamlad data på faktiska installationer.
– En slutsats är att kostnaderna skiljer sig mycket utifrån lokala förutsättningar, där kostnader för elnätsanslutning och markarbeten är de viktigaste faktorerna. Generellt visar våra resultat att det kan behövas en högre utnyttjandegrad än genomsnittsladdaren i stadsmiljö för att få tillbaka investeringen inom en femårsperiod om priset för laddning samtidigt ska vara attraktivt för slutkunden, enligt Hampus Thuresson, projektledare och statistikansvarig på Power Circle.
Rapporten har även kartlagt olika goda exempel på arbetssätt och innovativa lösningar som kan förbättra och förenkla etableringen av publik laddning. Allt ifrån kommunala laddinfrastruktursstrategier och processer hos elnätsföretag till tekniska innovationer.
– Det finns många exempel på hur vi kan arbeta smartare för att få publik laddning på plats. För att dessa lösningar ska kunna bidra är det dock viktigt att de får utrymme att testas, vilket innebär att ett öppet och teknikneutralt förhållningssätt i exempelvis upphandlingar, gestaltningskrav och investeringsstöd krävs, säger Isak Vencu Öhrlund, samhällspolitisk expert på Power Circle.
Målet med rapporten är att öka kunskapen hos myndigheter, offentliga aktörer och privat sektor kring vad som är de viktigaste faktorerna bakom en lyckad och ekonomiskt hållbar utbyggnad av laddinfrastruktur i städer, samt ge en inblick i vilka smarta lösningar som redan finns att tillgå för att underlätta etablering i stadmiljö.
Läs en kortversion av rapporten här >>
Läs rapporten i sin helhet här >>.
Se vårt webbinarium om framtidens laddning i stadsmiljö och elbilsåret 2024 här >>.
Om projektet
Projektet genomförs tillsammans med RISE, Lindholmen Science Park, Volvo Cars, Göteborg Stads Parkering, Stockholm Stad, Sveriges Allmännytta, ChargeNode, Göteborg Energi, Eways, Volvofinans Bank, Milepost, MER, Waybler och Ellevio.
Projektet El för ännu fler pågår till hösten 2025 och är finansierat av Vinnova inom FFI-programmet.
Power Circle samlar energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med våra cirka 100 partnerföretag verkar Power Circle för att accelerera den hållbara utvecklingen genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på att bygga nätverk och kunskap inom framtidsfrågor som smarta elnät, flexibilitet, energilager och elektrifierade transporter.