2025-04-22 09:37Pressmeddelande

Social hållbarhet avgörande för att lyckas med energiomställningen

Rapportframsida över bild på människor i solnedgång.

Energisystemets omställning handlar inte bara om teknik; det är en samhällsförändring som kräver rättvisa, inkludering och samverkan – och inte minst forskning som stödjer ett socialt hållbart energisystem. Det visar en ny forskningssyntes som Power Circle tagit fram på uppdrag av Energimyndigheten. 

För att Sverige ska nå sina klimatmål krävs en omfattande elektrifiering av samhället, där elbehovet väntas öka kraftigt. Detta ställer krav på en snabb utbyggnad och effektivisering av elsystemet – men även på att omställningen upplevs som legitim, begriplig och rättvis. Alla samhällsgrupper påverkas olika av förändringen, och därför behövs kunskap om hur människor agerar, hur målkonflikter hanteras, och hur vi undviker att nya klyftor uppstår. 

Energifrågan är inte bara teknisk – den är social, politisk och kulturell. För att lyckas med energiomställningen behöver vi förstå hur människor påverkas, vad som skapar acceptans och hur vi kan bygga ett energisystem som inkluderar alla, inte bara några få, säger Elham Kalhori, expert på Power Circle och huvudförfattare till rapporten. 

Den nya rapporten kartlägger det svenska forskningsläget kring social hållbarhet i energiomställningen, ett område som vuxit i betydelse men fortfarande präglas av otydliga gränser, begreppsförvirring och brist på långsiktig finansiering. Genom att analysera aktuella forskningsprojekt, intervjua forskare och granska målgrupper och finansiärer, synliggör rapporten både möjligheter och utmaningar. 

Bland de elva tematiska kategorier som identifierats för aktuell forskning på området finns rättvis energiomställning, energifattigdom, energigemenskaper, urfolksperspektiv och socio-tekniska systemanalyser. Rapporten visar också att tvärvetenskap och mångvetenskap är avgörande verktyg för att förstå de komplexa frågor som energiomställningen väcker – men att det fortfarande finns hinder vad gäller bland annat samverkan, finansiering, meritering och publicering.

Rapporten pekar även ut tio prioriterade områden för framtida forskning, bland annat kring rättviseaspekter, socioekonomiska konsekvenser av energianvändning och flexibilitet, målkonflikter mellan ekologiska och sociala mål, policyutveckling och social resiliens. 

–  Den här syntesrapporten är ett viktigt steg i att uppfylla vårt uppdrag att främja ett inkluderande och socialt hållbart elsystem. För att energiomställningen ska lyckas behöver vi öka kunskapen om hur olika grupper påverkas och hur fler kan involveras i omställningen. Rapporten ger oss en samlad bild av forskningsläget och pekar på konkreta områden där fortsatt arbete behövs, säger Tina Ringenson, forskningshandläggare på enheten Hållbar el på Energimyndigheten. 

Läs den nya syntesrapporten här.

Denna syntesrapport är framtagen inom ramen för projektet Främja Framtidens elsystem, Power Circles stödprojekt för spridning och nyttiggörande av resultaten från Framtidens elsystem, Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram för insatser för FoI på elsystemområdet. 

 



Om Power Circle

Power Circle samlar energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med våra cirka 100 partnerföretag verkar Power Circle för att accelerera den hållbara utvecklingen genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på att bygga nätverk och kunskap inom framtidsfrågor som smarta elnät, flexibilitet, energilager och elektrifierade transporter.


Kontaktpersoner

Anna Wolf
Vice VD & Expert Elsystem
Anna Wolf
Arbetar främst med frågor om energilager, elektrifiering, systemintegration, förnybar energi och flexibilitet mellan energisystem
Elham Kalhori
Expert Elmarknader
Elham Kalhori
Arbetar med frågor om framtidens elsystem, flexibilitet och marknader.