Almedalen 2019. På ett år kan det hända mycket – och litet. Det finns ingen naturlag som styr annat än att ett år är ett år. För ett år sedan hade vi inte Bensinupproret – eller Gretarörelsen.
Det fanns inte heller mer än ett par elbilar på utställningsytan - och i år kan du provköra och beställa Audi etron, Mercedes EQC, BMW I3 + Nissan Leaf, eGolf och Renault Zoe. Dessutom närmare 20 laddhybrider. Om det är din grej.
Och alla bilmärken har med något enstaka undantag kommunicerat en bred utrullning av elbilsmodeller inom kort.
Sedan förra året har värdekedjan och den svenska fordonsindustrin både stått stilla och förändrats i grunden. Northvolt har vunnit finansiering från bland annat VW och gått från att vara en idé och en möjlighet under förra årets Almedalsvecka - till att vara något som finansierats och faktiskt just nu byggs. En ny bit av vår infrastruktur. Precis som vätgas-pilotstålverket ”Hybrit”.
På andra infrastrukturfronter är det inte jättetydlig action. Diskussionerna om hur elnät och elproduktion ska räcka till har intensifierats. Antagligen för att många nu ser att elektrifiering av transportsektor och industri drivs av långsiktig lönsamhet och marknadskrafter.
Att det kommer att hända.
Svämma över.
Ett uppdämt behov. Av omställning.
Däremot är lösningarna är inte riktigt på plats. Elnätsbolag får fortfarande inte investera i de snabbaste och mest kostnadseffektiva nätförstärkningarna – i synnerhet inte om detta skulle råka vara batterier.
Det har vi pratat om i flera år känns det som.
Det är fortfarande inte reglerat att nätinfrastrukturen ska byggas ut för att möjliggöra en hållbar totalelektrifiering av transporterna och industrin. Ibland säger nätbolagen nej till snabbaladdare och utveckling – för att deras av lag godkända tekniska verktygslåda inte räcker till.
Kanske är elektrifiering årets huvudtrend. Slaget om att allt ska elektrifieras om kunden får bestämma verkar avgjort.
Transportsektorns elektrifiering ses nu som självklar. Även industrins.
Där är det avgjort.
Den bästa tekniska lösningen kommer att vinna!
Omfattande elektrifiering.
Farhågan med effektbrist diskuteras. Lösningar dryftas. Lite sökande.
Både nya och gamla. Men trots allt nyfiket.
Det blir spännande att se hur diskussionerna fortsätter de kommande dagarna.
Power Circle samlar den nya energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med de cirka 60 partnerföretagen verkar Power Circle för hållbar utveckling genom elektrifiering. Bland partnerföretagen finns energiföretag, teknikleverantörer, tjänsteföretag, lärosäten och andra organisationer. Verksamheten inriktas på nätverk, kunskapsspridning, demonstration och påverkan inom framtidsfrågor såsom framtidens elnät och energilager, elektrifiering av transporter samt förnybar energi.