2024-09-26 08:24Blogg

Power Circles höstguide 2024

Kalender med höstbakgrund

Hösten är här och energisektorn står inför en spännande och intensiv period. Med både stora framsteg men också utmaningar kopplat till elektrifieringen finns det många möjligheter att delta i viktiga samtal och samarbeten. Från hybridparker och framtidens elproduktion till AI-lösningar och hållbara transportsystem – höstens evenemang erbjuder något för alla som är engagerade i den gröna omställningen.

 

För att underlätta din planering har vi på Power Circle sammanställt några av de mest intressanta evenemangen på energiområdet. Se till att boka in dessa datum och delta i den spännande utvecklingen!

 

Workshop Villkorade avtal
26 september, digitalt

Power Circle bjuder in till en öppen workshop om villkorade avtal, där vi vill utforska och diskutera deras roll och framtida potential inom elnäten. Denna workshop är en del av vårt projekt FlexAbility där vi vill undanröja hinder för utvecklingen av flexibilitet. 

Läs mer 

 

Webbinarium om Nordic Balancing Model

27 september, 09:00 – 10:00, digitalt

Webbinariet ger en överblick över milstolpar, projektberoenden och kapacitetsmarknadsinitiativ, med fokus på den automatiserade nordiska mFRR-marknaden. Vi diskuterar roller, ansvar och stöd för aktörer på balansmarknaderna.

Läs mer.

 

Människa och klimat 2024 – när energiomställningen kräver samhällsförändring
1 oktober, Stockholm (+digitalt)

Välkommen till en heldagskonferens där forskare, politiker och företag delar insikter om hur energi- och klimatomställningen kan bli verklighet. Konferensen arrangeras av Energimyndighetens forskningsprogram MESAM.

Läs mer

 

Konsultation kring förslaget om ny kommissionsförordning för efterfrågeflexibilitet
1 oktober, digitalt

Detta webbinarium handlar om ACERs konsultation kring en ny nätkod för efterfrågeflexibilitet. Det reviderade förslaget presenteras, dess syften förklaras och nästa steg i processen beskrivs.

Läs mer.

 

Möte för elnätsföretag om elnätsreglering

2 oktober (samt 10 oktober), Stockholm

Ei bjuder in elnätsföretagen för att informera om arbetet som pågår med att utveckla elnätsregleringen och samtidigt få möjlighet att lyssna på elnätsföretagens inspel och synpunkter.

Läs mer.

 

Aktörsmöte om balansmarknaderna

4 oktober, Stockholm

Svenska kraftnät anordnar ett nationellt möte riktat till leverantörer av balanstjänster och aktörer på balansmarknaderna. Fokus ligger på marknadsutveckling, roller och marknadsdesign, med syftet att främja dialog och förstå framtida prioriteringar.

Läs mer.

 

E-Mobility Power System Integration Symposium

7 – 11 oktober, Helsingfors, Finland

Denna konferens samlar experter inom elfordon, laddinfrastruktur och kraftsystem för att bl.a diskutera emobilitetens framtida påverkan på kraftsystemen. En workshop hålls därefter även om integrationsfrågor kring förnybar energi.

Läs mer.

 

Frukostseminarium om framtidens partnerskap
8 oktober, 8:30 – 10:00, Stockholm (+digitalt)

Power Circle och Cirio bjuder in till ett frukostseminarium om hur partnerskap kan främja innovation och hållbarhet. Diskussionen fokuserar på potentialen i relationsbaserade kontrakt för elektrifieringens aktörer.

Läs mer

 

Hearing om riskdelning på elmarknaden och statens roll
8 oktober, 10:00 – 15:30, Stockholm (+digitalt)

Elmarknadsutredningen undersöker hur riskdelning kan stimulera investeringar i ny elproduktion för att möta den ökande efterfrågan. Dessa frågor om elektrifiering och konkurrenskraft diskuteras vid en öppen hearing.

Läs mer 

 

Dialogmöte om effektiva anslutningar till elnätet - Västerbottens län
9 oktober, Umeå

Energimarknadsinspektionen (Ei) arrangerar ett dialogmöte om utmaningar och möjligheter kopplade till det ökade elbehovet, med fokus på effektiva anslutningsprocesser för industri och kommuner.

Läs mer 

 

Scaling Sustaintech for Global Impact
9 - 10 oktober, Stockholm

Evengemanget samlar ett brett urval av cleantech-företag från olika sektorer, inklusive digitala bolag från Sveriges tech-scen. Målet med konferensen är att föra samman rätt personer för att finansiera innovationer som banar väg för en renare framtid.

Läs mer 

 

Energiparker i Sverige: Möjligheter och utmaningar
10 oktober, 09:00 – 10:00, digitalt

European Energy bygger Sveriges första hybridpark med vindkraft och solpark i Skåramåla. Ett webbinarium diskuterar hinder, tillståndsprocesser och nätkapacitet samt delar projektinsikter.

Läs mer 

 

Sveriges tyngsta omställningskonferens – Fossilfri konkurrenskraft 2024
16 oktober, 09:00 – 16:00, Stockholm

På denna årliga konferens följs arbetet med 22 branschers färdplaner för fossilfri konkurrenskraft upp. Färdplanerna visar hur Sverige kan nå klimatmålen genom samspel mellan politik och näringsliv. Dagen ger insikter om Sveriges omställning.

Läs mer 

 

Dialogmöte om effektiva anslutningar till elnätet – Norrbottens län
16 oktober, Luleå

Energimarknadsinspektionen (Ei) och länsstyrelsen Norrbotten anordnar ett dialogmöte om effektiva anslutningsprocesser till elnätet. Mötet riktar sig till aktörer i Norrbotten och behandlar utmaningar och möjligheter med det ökade elbehovet.

Läs mer 

 

Arena framtidens elsystem
17 oktober, 09:00 – 10:30, digitalt

Power Circle, tillsammans med Energimyndigheten, bjuder in till ett webbinarium med temat framtidens fossilfria elproduktion. Under seminariet kommer vi bland annat att få höra om samarbeten mellan akademi och industri för utveckling av fusionsenergi, om projekt som undersöker olika kraftslags roll och egenskaper i framtidens elsystem samt om ny teknik för framtidens elproduktion. 

Läs mer

 

Powerful Innovation Days: Ödriftskonferens 2024
17 - 18 oktober, Ludvika

RISE och High Voltage Valley arrangerar en konferens om cybersäker elförsörjning och ödrift vid kris. Konferensen diskuterar vad som krävs för implementering och de tekniska utmaningarna, riktad till verksamhetsledare, politiker och övrig energibransch.

Läs mer 

 

Vind 2024

22 - 23 oktober, Stockholm (+digitalt)

Välkommen till den svenska vindkraftsindustrins största evenemang! Under denna konferens samlas industrin, politiken och offentlig sektor på Stockholm Waterfront Congress Centre.

Läs mer

 

Stora mobilitetsdagen

24 oktober, Stockholm

På Stora Mobilitetsdagen i oktober utforskar vi hur branschen hanterar utmaningar som försenade elbilsplaner och behovet av klara regelverk för hållbara transporter.

Läs mer

 

eCarExpo

25 - 27 oktober, Köpenhamn

eCarExpo samlar det senaste inom elbilar, laddningsteknologi och fossilfria energilösningar. Eventet inkluderar paneldiskussioner om elektrisk mobilitet och framtida transportlösningar.

Läs mer

 

Ediel- och avräkningskonferensen 2024

7 – 8 november, Stockholm

Svenska kraftnät och Elmarknadsutveckling anordnar den årliga Ediel- och avräkningskonferensen för elmarknadsaktörer. Konferensen har syftet att informera om förändringar på elmarknaden.

Läs mer

AI4Energy
11-12 november, Stockholm

Välkommen till AI4Energy, en konferens om hur AI kan möta framtidens utmaningar i energisektorn. Vi utforskar trender, delar framgångsrika fall och diskuterar

möjligheter och utmaningar med AI, arrangerat av Energiforsk i samverkan med Power Circle och AI Sweden.

Läs mer

 

Fokus Flex – årets konferens om flexibilitet
12 november, Malmö

Kom och inspireras av hur flexibilitet i energisystemet kan bidra till framtidens elektrifiering och energiomställning. Ledande experter diskuterar vikten av ett balanserat elnät för att möta ökande elbehov och klimatomställningens krav.
Vår kollega Elham Kalhori deltar.

 

Elnätsdagarna - El i förändring
13 - 14 november, Stockholm

Evenemanget samlar branschen för att diskutera ny teknik, e-mobilitet, vätgas och energilagring. Fokus ligger på kapacitetsutmaningar och hur dessa påverkar elnätet. Experter och beslutsfattare delar sina lösningar kring flexibilitet och elproduktion.

Läs mer

 

Accelererad elektrifiering av vägtransporter
14 november, 10:00 – 14:00, digitalt

Energimyndigheten och Trafikverket anordnar en konferens om elektrifiering av vägtransporter i Norden, med fokus på landsbygd och gemensamma betalningssystem. Deltagarna får höra projektresultat och erfarenheter från branschen.

Läs mer

 

Hållbart näringsliv

20-21 november, Stockholm

På konferensen Hållbart Näringsliv kan du nätverka och lyssna till bolag i framkant av den gröna omställningen. Eventet fokuserar på näringslivets viktigaste hållbarhetsfrågor och vikten av partnerskap för att driva omställningen framåt.

Läs mer

 

Energikonferens Netport Science Park
28 november, kl 09:00 - 16:00, Karlshamn

NetPort Science Park bjuder in till en energikonferens med fokus på flexibilitet i elsystemet, där experter diskuterar hur vi möter framtida behov av flexibel elanvändning och produktion.

Läs mer

 

Framtidens laddning i stadsmiljö
6 december, digitalt

Delta på ett webinarium om laddlösningar för alla som bor i flerbostadshus. Under seminariet presenteras och diskuteras Power Circles resultat från projektet El för ännu fler som adresserar frågeställningar kring affärsmodeller för bostadsnära publik laddning.

Läs mer

 

Vätgaskonferensen 2024
11-12 december, Stockholm

Denna konferens, arrangerad av Luleås tekniska universitet, är Sveriges största mötesplats för vätgasindustrin. Med temat "Lösningar för förändring" presenteras praktiska lösningar och investeringar inom vätgas för energi- och klimatomställningen.

Läs mer

 

 


Om Power Circle

Power Circle samlar energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med våra cirka 100 partnerföretag verkar Power Circle för att accelerera den hållbara utvecklingen genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på att bygga nätverk och kunskap inom framtidsfrågor som smarta elnät, flexibilitet, energilager och elektrifierade transporter.


Kontaktpersoner

Anna Wolf
Vice VD & Expert Elsystem
Anna Wolf
Arbetar främst med frågor om energilager, elektrifiering, systemintegration, förnybar energi och flexibilitet mellan energisystem