Bara en av tio partners kvalar in på Power Circles rosa topplista, i en ny jämställdhetsundersökning. Resultatet visar att det för män finns goda möjligheter att göra karriär i energibranschen och nå till ledande positioner – nu behöver vi jobba vidare och skapa lika goda möjligheter för kvinnor. När branschen växer finns alla möjligheter att jämna ut gapen, och våra partners visar ett stort engagemang i frågan.
– I samband med att det idag är den internationella mansdagen vill vi passa på att uppmärksamma alla män som arbetar för att bidra till en hållbar energiomställning, och framför allt vill vi lyfta dem som engagerar sig för att göra branschen som helhet mer jämställd. Vår undersökning visar att organisationerna i den kategori som är mest mansdominerad också är de som skattar sig mest aktiva i jämställdhetsarbetet, säger Johanna Lakso, vd för Power Circle och Årets kraftkvinna 2023.
Sedan 2021 gör föreningen Kraftkvinnorna en årlig jämställdhetsundersökning av den svenska energibranschen. Då Power Circles partners verkar i fler branscher än den traditionella energibranschen, och utgörs av organisationer som varierar i storlek och kärnverksamhet, ville vi jämföra hur partnerföretagen står sig mot företagen som ingår i Kraftkvinnornas undersökning.
Resultaten visar att Power Circles partners ligger något bättre till än energibranschen i stort, men de är ännu inte i mål. Exempelvis är 32 % av medarbetarna hos våra partners kvinnor, vilket kan jämföras med 25 % hos energibranschen i stort. En typisk partner hos Power Circle har en vd som heter Anna, en styrelseordförande som heter Peter, en styrelse som består av 5 män och 2 kvinnor, en ledningsgrupp med 41 % kvinnor samt omkring 50 anställda medarbetare, varav 68 % är män.
I Power Circles kartläggning har partnerföretagen kunnat få 0–4 poäng, beroende på hur väl de når upp till de fyra kriterierna jämställd könskvot i styrelsen, jämställd könskvot bland anställda, kvinnlig vd och/eller styrelseordförande, samt jämställd könskvot i ledningsgrupp. Med jämställd nivå menas ett spann på 40–60 % kvinnor; för vissa partners där andelen kvinnor har överskridit 60 % för något av kriterierna har därmed poäng uteblivit, då jämställdhet ska gå åt båda hållen.
Resultaten från undersökningen visar att det är svårt att nå upp till toppen: endast tio partners kvalar in på Power Circles rosa topplista, med 3 eller 4 poäng. Högst upp i toppen med 4 poäng ligger Aneo Mobility Sweden, ett relativt nystartat bolag inom emobilitet, samt det mer välkända forskningsinstitutet RISE. Med 3 poäng kvalar åtta andra partners in på listan; de flesta inom området emobilitet. Alla partners på topplistan har fått poäng för jämställd styrelse, och 9 av 10 också för jämställd ledningsgrupp. Det är inom kriterierna anställda och ledning som de flesta av företagen missar en poäng.
Vidare får 23 av de kartlagda partnerföretagen 2 poäng, 17 partners får 1 poäng – och 49 av 99 partnerföretag som ingått i undersökningen får 0 poäng. Att hälften av företagen inte får några poäng alls kan delvis förklaras med att det för två av kriterierna saknats uppgifter för 38 partners. Alla berörda organisationer har dock fått möjlighet att lämna uppgifter till undersökningen.
Av undersökningen kan vi notera att storleken kan spela roll när det kommer till hur väl ett företag presterar i jämställdhetsundersökningen. Bland företagen som är bäst på jämställdhet bland anställda ligger de största bolagen i topp. När det kommer till jämställd styrelse är det de mellanstora bolagen, med 100–500 anställda, som presterar bäst. Samtliga organisationer är duktiga på att tillsätta jämställda ledningsgrupper.
Sett till kärnverksamheter är det till störst del partners från energibolagen som tagit minst en poäng, men det är företagen inom emobilitet som kammar hem den största totalpoängen. Den kategori av företag som presterar sämst i undersökningen är de bolag som har sin kärnverksamhet i elnätsteknik; där tar 8 av 10 företag inte en enda poäng. Samtidigt är det dessa företag som skattar sig själva högst (8,8 av 10) på frågan om hur aktivt de arbetar med jämställdhet inom organisationen.
– Det finns en diskrepans mellan ambitionsnivån i hur aktivt företagen anser sig jobba med jämställdhet, och den faktiska poängutdelningen. I enkäten uppger flera partners att de arbetar för jämställdhet genom uppsatta mål, KPI:er och medveten rekrytering. Så strategiskt skulle alla behöver jobba framåt. För mig finns inget alternativ, vi behöver öka jämställdheten i branschen om vi ska lyckas med energiomställningen, säger Johanna Lakso, vd för Power Circle.
Power Circle samlar energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med våra cirka 100 partnerföretag verkar Power Circle för att accelerera den hållbara utvecklingen genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på att bygga nätverk och kunskap inom framtidsfrågor som smarta elnät, flexibilitet, energilager och elektrifierade transporter.