Den 6-7 april samlas transport- och energisverige för att nätverka, diskutera och lära sig om omställningen till eldrivna kommersiella transporter på den nya mässan eComExpo. Under de två dagarna kommer det bjudas på möjligheten att prata med en lång rad utställare, provköra fordon, lyssna på ett gediget konferensprogram och kanske framför allt att träffas på riktigt efter två år av digitala event. Vi pratar med Anna Fägersten, projektledare för eComExpo, för att höra vad hon ser fram emot mest.
Hej Anna Fägersten, projektledare för eComExpo! Du har i flera år projektlett mässan eCarExpo som fokuserar på personbilar – vad var det som gjorde att ni valde att starta upp en motsvarande mässa för kommersiella eldrivna transporter just i år?
- Under de fem år som vi genomfört eCarExpo har elbilen gått från att vara en nischprodukt med laddbara fordon på 5 % av nybilsförsäljningen till hela 45 % år 2021. Och under de åren har även mässan växt i omfång och nära 15 000 besökare kom till eCarExpo i Friends Arena i februari 2020.
- Nu ser vi att omställningen till eldrift av nyttotrafiken börjar ta fart på allvar och här finns ett kanske ännu större behov att mötas och utbyta kunskap, när transportsektorn blir en integrerad del av elsystemet och vice versa. Därför vill vi tidigt vara med att skapa en självklar mötesplats för alla de aktörer som behöver samarbeta i omställningen.
På konferensen hemsidan kan en läsa att eComExpo är ”Startpunkten för elektrifieringen av transportsektorn, från samtal till resultat!”. Vad syftar det till?
- Just att utbyte av kunskap och nätverkande är katalysatorn för att ta nästa steg framåt i de olika aktörernas elektrifieringsresor. Elektrifieringen av kommersiella fordon har för väldigt många påbörjats under de senaste två åren av pandemi, så därför tror vi att den här mötesplatsen är en extra viktig katalysator i omställningen just nu.
- Det handlar om åkerier och transportköpare som behöver förstå vilken tillgång på eldrivna fordonsmodeller det finns och hur de ska hantera laddning, om privata, regionala eller kommunala aktörer som behöver förstå möjligheterna att upphandla eldrivna transporter, och om beslutsfattare som behöver förstå vilka hinder som behöver röjas för att accelerera omställningen. Och sist men inte minst, om hur transportsektorn och energisektorn ska samarbeta för att se till att elnätet inte blir en flaskhals som begränsar takten i omställningen.
Under de två dagarna är det inte mindre än 29 programpunkter med keynotes och paneldiskussioner på två olika scener – kan du ge några exempel på innehållet som deltagarna kommer att få lyssna till?
- Flera programpunkter kommer beröra effektbehovet från laddning och på vilka sätt energisektorn och elsystemet behöver stötta elektrifieringen, däribland en keynote med Åsa Petterson, VD Energiföretagen. På torsdagen får vi dessutom besök av infrastrukturministern och ordförande i Elektrifieringskommissionen Tomas Eneroth som tillsammans E.ON Energidistribution, Vattenfall Eldistribution, Power Circle, Scania och Volvo för första gången kommer presentera en kartläggning av platser där det finns behov av att etablera laddinfrastruktur för tunga fordon och hur förutsättningarna för anslutning av laddningspunkter till elnätet ser ut där.
Flera programpunkter kommer beröra effektbehovet från laddning och på vilka sätt energisektorn och elsystemet behöver stötta elektrifieringen, säger Anna Fägersten.
- Vi har även flera programpunkter som kommer förmedla fallstudier och praktiska erfarenheter kring exempelvis hur en ska räkna på lönsamheten i eldrivna transportfordon, vad en bör tänka på när en köper sin första eldrivna lastbil och hur affärsmodeller för användning av batterilager vid logistikhubbar kan se ut.
- Därtill kommer politikens och forskningens roll i omställningen in i flera programpunkter, bland annat i en keynote med Linda Olofsson, Director Swedish Electromobility Center och ett panelsamtal om politisk långsiktighet och valrörelsens betydelse för transportsektorn där energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar medverkar.
Vilka utställare kommer besökarna kunna träffa på plats?
- Vi har 42 utställare på plats med allt från fordonstillverkarna av tunga och lätta lastbilar och andra nyttofordon, till en lång rad leverantörer av laddlösningar, och batteri- och energitjänstebolag.
- Dessutom kommer det finnas fordon på plats att provköra från bland andra Maxus, Mercedes, och Cake.
Slutligen, vem tycker du bör besöka eComExpo?
- Konferensen riktar sig brett till näringsliv, offentlig sektor och beslutsfattare på området. Bland deltagarna hittar vi transportköpare, speditörer och åkerier, kravställare vid upphandling av kollektivtrafik och godstransporter, leverantörer av eldrivna fordon och laddlösningar, beslutsfattare och myndigheter.
- Det här vill ni inte missa, avslutar Anna Fägersten.
eComExpo går av stapeln 6-7 april på Scandinavian XPO i Arlandastad. Du kan köpa biljetter för en av dagarna eller båda två. Anmäl dig och läs mer här.
Power Circle samlar den nya energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med cirka 100 partnerföretag verkar Power Circle för hållbar utveckling genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på nätverk, kunskapsspridning och påverkan inom framtidsfrågor som smarta elnät, energilager, elektrifierade transporter och förnybar energi.