2024-12-12 13:19Pressmeddelande

Nytt faktablad: Vad är flexibilitet?

bakgrund med försättssidan till faktabladet på

Idag publicerar Power Circle ett nytt faktablad om flexibilitet. Faktabladet riktar sig till en bredare målgrupp än Power Circles tidigare faktablad, för att bredda förståelsen av vad flexibillitet är och vad det kan användas till. Flexibilitet finns ofta att hitta i många olika former av verksamheter, och potentialen är stor, men för att ge någon verklig nytta för samhället behöver flexibiliteten också realiseras.

– Vi ser idag hur mindre volymer av flexibilitet används på en handfull marknader runt om i Sverige. Fler elanvändare behöver få kännedom om möjligheten att bidra till systemet, och användningen av flexibilitet behöver fortsätta utvecklas – både ur ett kund-, nätägar- och policyperspektiv, säger Johanna Lakso, vd för Power Circle. 

Flexibilitet innebär förmågan att anpassa och styra sin eleffekt över tid. Det kan både handla om att styra sin användning eller produktion av el, och att anpassa användningen av ett energilager. Detta kan göras för att tillgodose elsystemets behov av balans och för att hantera olika driftsituationer i elnätet.

Beredskapsflexibilitet – ett nytt möjligt användningsområde

I det nya faktabladet har Power Circle breddat perspektivet på vad flexibilitet kan användas till. Utöver de tre områden – flexibilitet för energi, balansering och överföring – som pekats ut av myndigheterna i december 2023, har Power Circle lagt till ett fjärde område: flexibilitet för beredskap.

Beredskapsflexibilitet är egentligen inget nytt; många av våra större industrier har exempelvis erfarenhet av att frivilligt ha bidragit till effektresersven under många års tid, vilket inneburit en ökad resiliens vid ovanligt kritiska situationer i elsystemet. Power Circles bedömning är dock att området flexibilitet för beredskap skulle kunna utvecklas vidare, och kunna bidra till värdefull nytta både för elsystemet och för samhället. Med fler aktörer som bidrar med flexibilitet i systemet ökar också vanan av flexibilitet, vilket skapar ett mer robust och resilient elsystem vid beredskapslägen. 

Många fler kan bidra med flexibilitet

Historiskt har de främsta verktygen för att skapa flexibilitet i elsystemet varit olika former av kraftverk, såsom vattenkraft, samt utbyggnad av nya elledningar. Idag, när vi har tillgång till modern styrteknik, digitalisering och modeller för prognostisering, kan flexibilitet komma ifrån många olika resurser, både stora som små.

– Den snabba elektrifieringen påverkar hela vårt energisystem. Våra myndigheter anger att behovet av flexibilitet på nationell nivå kommer att öka med 20–70 procent till 2030. Samtidigt flaggar flera lokal- och regionnätägare för ökade flexibilitetsbehov redan nu. Vi har stor flexibilitetspotential från de resurser som finns inbyggda i systemet redan idag – nu behöver potentialen omsättas till verklig levererad flexibilitet. Det är en avgörande pusselbit för att vi ska kunna möta de behov som finns i framtidens elsystem, säger Elham Kalhori, elmarknadsexpert på Power Circle.

I faktabladet går Power Circle igenom vad det innebär att vara en flexibel aktör, vilka styrsignaler som finns och hur olika aktörer ser på begreppet flexibilitet. Dessutom bjuds det på exempel från verkliga flexibilitesresurser som deltagit på marknader. Slutligen får läsarna ta del av en framåtblick till 2030, för att öka förståelsen om flexibilitetspotentialen i framtidens elsystem. Genom detta faktablad hoppas Power Circle på att skapa en ökad förståelse och engagemnag för flexibilitet.

Läs hela faktabladet om vad flexibilitet är här >> 

I samband med lanseringen hölls också ett webbinarium med presentation av faktabladet och samtal med olika aktörer i energilandskapet. Se det inspelade seminariet här >>



Om Power Circle

Power Circle samlar energibranschen kring viktiga framtidsfrågor. Tillsammans med våra cirka 100 partnerföretag verkar Power Circle för att accelerera den hållbara utvecklingen genom elektrifiering. Verksamheten inriktas på att bygga nätverk och kunskap inom framtidsfrågor som smarta elnät, flexibilitet, energilager och elektrifierade transporter.


Kontaktpersoner

Johanna Lakso
Verkställande Direktör
Johanna Lakso
Arbetar övergripande med framtidens elsystem, elektrifierade transporter och energilösningar med systemnytta
Elham Kalhori
Expert Elmarknader
Elham Kalhori
Arbetar med frågor om framtidens elsystem, flexibilitet och marknader.